JDT Belasah Kedah 5-0, Kekal Pendahului Liga Super

KUALA LUMPUR – Juara bertahan, Johor Darul Ta’zim (JDT) mencatat kemenangan bergaya setelah berehat lama dari saingan Liga Super dengan membelasah pasukan Kedah, 5-0 di Stadium Tan Sri Dato Hassan Yunos, Larkin, malam tadi.

 

Dengan pesta gol malam tadi, skuad Harimau Selatan kekal mengungguli takhta Liga Super dengan 33 mata selepas 13 perlawanan, berkelebihan dua mata ke atas pencabar terdekat, Felda United yang turut mencatat kemenangan di laman sendiri.

 

Pemain kontroversi berikutan mengumumkan persaraan dari skuad kebangsaan, Safiq Rahim meletakkan tuan rumah selesa di hadapan apabila menyumbang dua gol pada minit ke-27 dan 40.

 

Skuad kendalian Mario Gomez terus mengasak lawan sebaik wisel bermulanya separuh masa kedua yang berjaya menghasilkan gol ketiga pada minit ke-66 menerusi Marcos Antonio diikuti dua jaringan Jorge Pereyra Diaz pada minit ke-79 dan 84.

 

Di JENGKA, Felda United pula kekal di tangga kedua walaupun mencatatkan kemenangan 2-1 ke atas Perak di Stadium Tun Abdul Razak.

 

Skuad bimbingan Irfan Bakti mengutip 31 mata selepas 13 perlawanan.

 

Gol-gol The Fighters terhasil menerusi jaringan Lutfulla Turaev pada minit ke-23 dan Zah Rahan Krangar pada minit ke-27 manakala gol tunggal skuad The Bos Gaurus diperoleh pada minit ke-86 menerusi jaringan Mohd Fazrul Hazli Mohd Khadri.

 

Di SHAH ALAM, tuan rumah Selangor mengutip tiga mata penuh selepas menewaskan Polis Diraja Malaysia (PDRM) 2-1 di Stadium Shah Alam.

 

Pasukan pelawat terlebih dahulu membuka jaringan pada minit ke-28  menerusi pemain import Guilherme De Paula Lucrecio.

 

Tersentak dengan jaringan itu, skuad The Red Giants menggandakan usaha pada separuh masa kedua yang akhirnya membuahkan hasil menerusi jaringan penyamaan Ahmad Hazwan Bakri pada minit ke-52.

 

Minit akhir perlawanan, pemain import Ugochukwu Ukah mengesahkan gol kemenangan skuad kendalian Zainal Abidin Hassan di laman sendiri.

 

Di KUALA TERENGGANU, jaringan hatrik pemain import Patrick Dos Santos Cruz gagal mengesahkan tiga mata dikutip pasukan T-Team apabila tewas 3-4 kepada Pulau Pinang di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah.

 

Jaringan hatrik Cruz pada minit ke-19, 63 dan sepakan penalti pada minit ke-82 bagaimanapun gagal memberi kemenangan kepada skuad bimbingan Rahmad Darmawan.

 

Skuad Harimau Kumbang yang menghuni tangga terakhir Liga Super mencatat kemenangan kedua apabila Ranti Martins Soleye yang menyumbang gol pertama pada minit ke-35 melengkapkan kemenangan dengan gol pada minit ke-85.

 

Dua lagi gol Pulau Pinang diperoleh menerusi jaringan Jeong Seok Min pada minit ke-59 dan 66.

 

Di KUANTAN, Pahang melonjak satu anak tangga ke tangga ke-10 selepas mencatat kemenangan 2-0 ke atas Sarawak di Stadium Darul Makmur.

 

Gol-gol skuad Tok Gajah diperoleh pada minit ke-36 dan 73 menerusi Pablo Andres Vranjican. – Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.