Tidak Rasis Jika Bumiputera Tuntut Hak- Muhyiddin

Bumiputera di negara ini berhak untuk menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap ekonomi dan hak mereka yang dipinggirkan oleh kerajaan.

 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tindakan itu tidak seharusnya dianggap rasis kerana menyuarakan apa yang menjadi hak mereka.

 

“Sebagai penduduk majoriti, Bumiputera berhak membuat tuntutan untuk mendapatkan kesamarataan peluang dalam ekonomi secara inklusif.

 

“Mereka tidak seharusnya dilabel sebagai golongan yang rasis semata-mata kerana menuntut apa yang hak bagi diri mereka,” ujarnya sewaktu berucap di Sidang Kemuncak Ekonomi Melayu 2015, di Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC) pada Rabu.

 

Muhyiddin berkata, sejarah membuktikan sebuah negara tidak akan aman jika bumiputera tidak menerima kekayaan secara adil dan saksama.

 

“Banyak bukti yang ada di serata dunia menunjukkan apabila golongan majoriti di sesebuah negara tersisih daripada arus perdana kemajuan ekonomi negara serta gagal menikmati kekayaan negara secara adil dan saksama, maka negara itu tidak akan menjadi sebuah negara yang aman dan stabil.

 

“Pergolakan, perbalahan dan krisis akan berlaku dan ini bukanlah satu perkembangan yang sihat untuk sesebuah negara,” katanya lagi.

 

Bagi mengelak malapetaka seumpama itu berlaku di negara ini, kerajaan akan meneruskan agenda memperkasa ekonomi bumiputera dalam semangat pertumbuhan inklusif yang dilaksanakan secara adil tanpa meminggirkan mana-mana kaum atau kumpulan sosial.

 

“Tumpuan akan diberikan kepada usaha untuk membela nasib 40 peratus bumiputera terbawah menerusi penyediaan pelbagai program jaringan keselamatan sosial, pembasmian kemiskinan, pengupayaan kapasiti dan peningkatan pendapatan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.