Pakatan Berkubur: KJ Gesa Kerajaan Selangor Dibubarkan

Kuala Lumpur – Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mencadangkan supaya kerajaan Negeri Selangor dibubarkan ekoran kenyataan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng bahawa Pakatan Rakyat kini sudah tidak lagi wujud, lapor Astro Awani Online.

 

“Daripada segi politik, ia tidak boleh dipertahankan lagi,” jawapan Khairy terhadap soalan yang diutara sebuah portal berita mengenai hala tuju kerajaan negeri yang dipimpin pakatan pembangkang.

 

DAP menerusi kenyataan media pada hari ini menyatakan parti itu menerima keputusan muktamar PAS untuk memutuskan ikatan antara keduanya.

 

 

Jawatankuasa eksekutif pusatnya telah sebulat suara memutuskan bahawa Pakatan Rakyat sudah berkubur.

 

Pakatan Rakyat ditubuhkan pada 1 April 2008 hasil kerjasama DAP, PAS dan PKR bersangkutan dengan Pilihan Raya Umum (PRU) pada 8 Mac 2008.

 

Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyalahkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menyebabkan kelumpuhan Pakatan Rakyat berikutan krisis Menteri Besar Selangor dan isu perlaksaan hudud.

 

Muktamar PAS ke-61 telah menerima tanpa debat usul bagi memutuskan pertalian politik dengan DAP sejurus beberapa kenyataan dari pemimpin parti yang menyerang Abdul Hadi mengenai isu berkaitan hudud.

 

Bagaimanapun, usul tersebut menegaskan untuk mempertahankan tahaluf siyasi atau kerjasama politik bersama parti komponen pembangkang, PKR.

 

Kit Siang sebelum ini pernah menyuarakan amaran bahawa Pakatan Rakyat berkemungkinan berkubur jika keputusan Muktamar PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP.

 

Sementara itu Naib Presiden dan Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli menegaskan satu mesyuarat Biro Politik mingguan akan diadakan malam ini bagi membincangkan kenyataan yang dikeluarkan Guan Eng.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.