Kanak-kanak 10 Tahun Didenda Jalin Hubungan Sulit Dengan Isteri Orang

Pakistan – Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun didapati bersalah oleh mahkamah di selatan Pakistan kerana mempunyai hubungan sulit dengan perempuan berkahwin yang berusia 30-an dan memerintahkan membayar denda sebanyak $ 7,000, kata polis semalam.

 

Kejadian berlaku pada Isnin di kawasan kampung terpencil di Bakhrani wilayah Sindh, 510 kilometer (320 batu) utara Karachi.

 

“Kanak-kanak berusia 10 tahun itu ditangkap kerana mempunyai hubungan sulit luar nikah dengan seorang wanita dari suku kaum yang lain,” kata seorang pegawai polis tempatan yang tidak mahu dikenali kepada AFP.

 

“Kes itu kemudiannya dibawa ke jirga (mahkamah puak) yang mengarahkan keluarga kanak-kanak itu untuk membayar denda sebanyak Rs700,000 ($ 7,000) kepada pihak yang terkilan.

 

“Keluarga kanak-kanak itu membayar Rs50,000 ($ 500) di depan dan mengambil untuk membayar amaun yang masih dalam tempoh tiga bulan,” katanya.

 

Ketua pegawai polis daerah, Umar Tufail, mengesahkan kejadian itu tetapi berkata keputusan mahkamah masih belum muktamad dan masih di bawah siasatan.

 

Di bawah kod keseksaan Pakistan, seorang lelaki dewasa yang mempunyai hubungan seks dengan seorang kanak-kanak perempuan dianggap telah melakukan jenayah rogol, tetapi jika sebaliknya, tidak berada di bawah undang-undang.

 

Wanita itu bagaimanapun boleh didakwa kerana serangan seks atau perlakuan seks luar tabii,kata peguam Sundas Hoorain kepada AFP. Zina adalah satu jenayah tetapi jarang didakwa.

 

Pada Julai 2013 Mahkamah Agung Pakistan mengisytiharkan jirgas haram dan meminta pihak berkuasa wilayah untuk mengetatkan kawalan ke atas mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!