Tiada Tanda Tsunami Melayu Di Langkawi

Tulisan asal oleh:
Joceline Tan, The Star Online, 16 April 2018

PETALING JAYA – Semuanya sudah tersedia untuk perdana menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat untuk memecahkan rekodnya selama 22 tahun memerintah.

Beliau memilih Langkawi untuk membuat pengumuman rasmi pencalonannya, sebuah tempat di mana beliau telah membawa begitu banyak pembangunan.

Pengumuman itu dibuat oleh isteri musuh lamanya pada malam yang penuh dengan simbolisme serta ironi.

Pernah menjadi lelaki yang paling berkuasa di Malaysia, beliau kini menggunakan lambang parti yang beliau pernah cuba – dan gagal – untuk hapuskan.

Pilihan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengumumkan beliau sebagai calon bagi kerusi Parlimen Langkawi adalah untuk menunjukkan bahawa mereka komited antara satu sama lain, dan bahawa Dr Mahathir mendapat sokongan daripada lelaki yang pernah dituduhnya dengan rasuah dan liwat.

Bolehkah politik di Malaysia menjadi lebih pelik daripada ini?

Kedah memegang rekod menghasilkan dua perdana menteri dan jika keadaan menyebelahi Dr Mahathir, Kedah boleh memegang rekod mempunyai perdana menteri tertua dalam sejarah Malaysia.

Idea ini mungkin kedengaran pelik, tetapi penyokong Pakatan Harapan tidak mempunyai masalah dengan itu – atau sekurang-kurangnya itulah yang mereka katakan.

Seperti yang dikatakan Juhari Bulat, calon Pribumi untuk Ayer Hangat, Almarhum Sultan Kedah menjadi Agong pada umur lapan puluhan, jadi mengapa Mahathir tidak boleh menjadi Perdana Menteri pada umur sembilan puluhan?

Terdapat perbezaan besar sebenarnya – tugas perdana menteri adalah lebih mencabar daripada Yang di-Pertuan Agong.

Dan Dr Mahathir sememangnya nampak seperti usianya pada malam itu ketika beliau bercakap tentang kleptokrasi, negara gagal, negara muflis dan rasuah.

Memandangkan Langkawi seperti rumah keduanya dan malam itu miliknya, beliau kelihatan agak goyah dan tidak dapat mengingati nama beberapa orang di atas pentas.

Semangatnya untuk menggulingkan Datuk Seri Najib Tun Razak adalah kuat, tetapi usia dan kesihatannya adalah dua faktor yang tidak menyebelahinya.

Selain itu, sukar untuk melihat bagaimana ucapan dan mesej Dr Wan Azizah malam itu dapat meyakinkan hadirin di Langkawi bahawa beliau mempunyai apa yang diperlukan untuk menjadi timbalan perdana menteri.

Daripada mereka yang bercakap malam itu, hanya presiden Pribumi Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kelihatan mempunyai apa yang diperlukan untuk menjadi perdana menteri.

Presiden Amanah Mohamed Sabu sangat lucu tetapi jika Pakatan berkuasa, beliau akan menjadi Ahmad Mazlan dari kerajaan Pakatan.

Acara Dr Mahathir itu berjaya menarik orang ramai tetapi bukan jenis yang menjadi petanda tsunami Melayu.

Penonton yang hadir adalah sopan dan menghormati tetapi sangat jelas bahawa banyak daripada mereka mempunyai sikap ingin tahu kerana setiap kali pengacara majlis cuba untuk mendapatkan mereka untuk bersama-sama dengannya untuk bersorak “Reformasi!”, kebanyakan daripada mereka tidak menyertai.

Oleh itu, ia tidak menghairankan bahawa walaupun ceramah belum berakhir, bahagian Pakatan sudah membanjiri media sosial dengan gambar orang ramai dan mendakwa bahawa ini adalah situasi dari Langkawi.

Tetapi itu tidak benar. Foto-foto tersebut menunjukkan hadirin yang kelihatan menghadiri ceramah DAP di Johor semasa Pilihan Raya Umum ke-13. Bahkan terdapat bendera PAS yang berkibar dalam salah satu gambar.

Di antara semua rakan kongsi Pakatan, DAP yang begitu terdesak ingin meyakinkan hadirinnya bahawa tsunami Melayu bakal berlaku dan bahawa “Tun Mah”, seperti yang mereka gelar Dr Mahathir, yang akan menyebabkan itu berlaku.

DAP begitu menggunakan Dr Mahathir kerana mereka memerlukan tsunami Melayu untuk menjadikan pengundi Cina percaya bahawa Barisan akan jatuh.

Adakah Langkawi menjadi titik bagi Dr Mahathir untuk menjatuhkan Najib? Bolehkah pasangan pelik dua doktor itu memujuk rakyat Malaysia untuk menyebelahi mereka?

Dr Mahathir disayangi dan dihormati di Langkawi. Rakyat akan sentiasa bersyukur bagaimana beliau menjadikan pulau mereka sebagai destinasi pelancongan yang terkenal di dunia.

Adakah rakyat Langkawi akan membalas budi dengan memihak kepadanya dan memberikan kemenangan kepadanya? Ianya tidak jelas.

Tidak ada tanda-tanda tsunami Melayu yang dijanjikan. Pada mulanya, kita diberitahu bahawa ia akan menjadi jelas sebaik sahaja Parlimen dibubarkan.

Kini kita diberitahu bahawa ia hanya akan berlaku apabila calon-calon diketahui pada hari penamaan calon.

Nampaknya Dr Mahathir sudah kesuntukan masa untuk menyebabkan tsunami Melayu.

Link asal artikel:
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/04/16/no-sign-of-malay-tsunami-from-langkawi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.