Video: ‘Sepakan Percuma Yang Sempurna’ – Faiz Subri

PETALING JAYA – Saingan Liga Super baharu sahaja bermula, namun kemeriahan sudah dirasai dengan aksi luar biasa pemain tempatan.

 

Penyerang Pulau Pinang, nama Mohd Faiz Subri secara tiba-tiba menjadi sebutan dalam dan luar negara gara-gara sepakan percuma yang unik  dibuat sehingga menghasilkan gol ketika aksi bertemu Pahang di Stadium Bandaraya pada Selasa malam.

 

“Ini merupakan sepakan percuma sempurna yang pernah saya lakukan sepanjang lapan tahun bergelar pemain.

 

“Sebelum ini ia tidak menjadi seperti itu. Saya selalu berlatih dan tidak sangka ia berlaku semalam (Selasa).

 

“Saya hanya memberi fokus dan menetapkan sasaran arah bola sebelum membuat sepakan itu,” jelasnya ketika dihubungi mStar Online.

 

 

Pemain kelahiran Kedah berusia 29 tahun ini mengakui aksinya itu turut memberi dorongan kepadanya untuk melakukan yang lebih baik lagi.

 

“Saya bersyukur dan akan cuba melakukan yang lebih baik lagi selepas ini. Ia juga dianggap sebagai semangat untuk pasukan,” katanya yang turut terkejut dengan lencongan bola itu.

 

Sepakan dari jarak 30 meter itu dikatakan unik apabila ia melencong dari kiri ke kanan gol lawan sebelum menerjah ke gawang. Gol tersebut turut menjadi berita di beberapa portal sukan dunia termasuk mirror.co.uk dan laman sosial.

 

Malah gol itu juga menjadikan Mohd Faiz sebagai calon bagi anugerah Puskas tahunan. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.