Program Turun Harga Besar-Besaran 1 Mac

KUALA LUMPUR – Program penurunan harga barangan secara besar-besar­an di seluruh negara akan di­lancarkan 1 Mac ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek.

 

Beliau berkata, program itu adalah hasil perjumpaan kementerian dengan pelbagai pihak antaranya syarikat-syarikat, restoran, pasar besar, pemborong, peniaga, perun­cit, pengeluar makanan dan minum­an, pada minggu lepas.

 

“Hasil perjumpaan ini, mereka telah bersetuju untuk turunkan harga barangan yang kita jangkakan kira-kira 10 hingga 20 peratus.

 

“Saya ucapkan terima kasih kepada peniaga yang respons kepada saranan kerajaan. Ini pada sa­ya hasil daripada permuafakatan kita,” katanya selepas merasmikan Majlis Ikrar Integriti Korporat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasu­ah Malaysia di Maktab Koperasi Malaysia, Petaling Jaya dekat sini hari ini.

 

Hasan berkata, antara pemain industri yang akan turut serta dalam program itu ialah Mydin, Nestle, NSK, Aeon, Tesco dan beberapa lagi yang akan turut sama terlibat tidak lama lagi.

 

Menurutnya, usaha dan kerjasama ini diharap dapat membantu masyarakat memilih bara­ngan yang murah dan berkualiti di samping tidak membeli barangan yang mahal.

 

Sementara itu, Hasan berkata, sebanyak sembilan peniaga telah dikompaun RM1,000 dan barangan perniagaan dirampas kerana didapati ingkar peraturan yang ditetapkan di bawah Skim Kawalan Harga sempena Tahun Baharu Cina.

 

“Kesalahan yang mereka te­lah buat ini ialah gagal guna atau pamerkan tanda harga pink, merah jambu itu. Ini kesalahan yang cukup jelas dan ini membolehkan kita saman terus,” katanya.

 

Jelasnya, lima daripada kesalah­an dikesan di Pahang dan empat lagi di ibu negara.

 

Hasan berkata, sebanyak 4,836 premis perniagaan seluruh negara telah diperiksa sejak Skim Kawalan Harga dilancarkan tiga hari lepas. – BERNAMA/ Utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.