Video : Inilah El Gordo, Galaxy Terbesar

Kelompok galaksi sinar-X terbesar, terpanas dan paling terang yang pernah dijumpai adalah El Gordo.

Teleskop Angkasa Hubble NASA dan Agensi Angkasa Eropah (ESA) mengumumkan penemuan gugusan galaksi terbesar ini di alam semesta.

Ia tidak berlebihan untuk memanggilnya yang terbesar kerana kerana jisimnya mencapai 3 juta bilion matahari dan ia mula dikira pada tahun 2014.

Galaksi besar ini dinamakan El Gordo, yang dalam bahasa Sepanyol bermaksud lemak.

Nama lain ialah ACT-CLJ0101-4915. Dalam keluaran yang dikeluarkan NASA pada Selasa (16/1/2018), mereka menyebut kluster galaksi X-ray ini tidak hanya yang paling besar, tetapi juga yang paling panas dan yang paling terang.

Kelompok galaksi ini adalah objek terbesar di alam semesta yang terikat pada graviti dan mereka memerlukan berbilion tahun dalam pembentukannya.

Kumpulan galaksi yang lebih kecil perlahan-lahan berkumpul ia seperti yang dipetik Science Daily, Selasa (16/1/2018).

Pada tahun 2012 pengamatan dari Very Large Telescope (VLT) milik ESO, Chandra X-ray Observatory milik NASA dan Atacama Cosmology Telescope menunjukkan bahawa El Gordo sebenarnya terdiri dari dua kelompok galaksi yang bertembung.

Pembentukan kluster galaksi sangat bergantung pada masalah gelap dan tenaga gelap.

Dengan mengkaji kumpulan itu, ia akhirnya dapat menjelaskan fenomena yang sukar difahami ini.

Kemudian pada 2014, teleskop Hubble baru mendapati bahawa kebanyakan jisim El Gordo tersembunyi dalam bentuk bahan gelap.

Bukti yang diambil menunjukkan bahawa bahan biasa El Gordo sebahagian besarnya terdiri daripada gas panas dan terang dalam domain panjang gelombang X-ray.

Gas panas melambatkan ketika benda gelap tidak.

Gambar ini diambil oleh kamera Hubble untuk Ukur dan Wide-Field Camera 3 sebagai sebahagian daripada program pemerhatian yang disebut relics (Reionization Lensing Cluster Survey).

Relics mencitrakan 41 kumpulan galaksi besar dengan tujuan untuk mencari galaksi jarak jauh yang paling terang bagi pembelajaran Teleskop Angkasa James Webb (JWST) yang akan dilancarkan pada 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.