Sedih, Budak Lelaki Ini Terpaksa Bekerja Sebagai Penghantar Barang Selepas Bapanya Meninggal

Seorang budak lelaki yang bekerja sebagai penghantar barang di kawasan perumahan di pusat bandar Qingdao, Wilayah Shandong, China telah menarik perhatian ribuan orang yang mengambil berat dengan kebajikannya.

Budak yang berusia tujuh tahun itu digelar sebagai Xiaochangjiang, yang bermaksud “The Little Yangtze River”, viral di internet selepas gambar  dia menghantar barang tersebar di aplikasi WeChat .

Wang Qingwei, pengarah Persatuan Catur Qingdao, memuat naik gambar seorang budak lelaki dan menggambarkan bagaimana mereka bertemu selepas budak itu mengetuk pintu rumahnya minggu lalu.

“Dia memberi saya satu barang yang besar dengan kesukaran dan meminta saya menandatangani surat pengesahan,” kata Wang.

Melihat tangan budak lelaki itu merah kerana sejuk, Wang menjemputnya untuk berehat.

Budak lelaki itu yang belum pernah melihat set catur sebelumnya, terpesona dengan  permainan tersebut.

Wang mengatakan bahawa dia memberinya set catur sebagai hadiah dan menyuruhnya datang dan bermain.

Menurut rekod WeChat Wang, budak lelaki itu tinggal bersama Yan Shifang, bekas rakan sebaya, di bangunan cawangan STO Express tempatan di daerah Shibei di bandar ini.

Menurut Yan, ayah budak itu telah meninggal dunia dan ibunya berkahwin lain.

Notis yang dikeluarkan oleh kerajaan daerah Qingdao Shibei telah mengesahkan akaun Yan dan siasatan sedang dijalankan untuk mencari ibunya.

“Pihak polis belum menemui surat beranak  berdaftar budak itu dan kami berusaha mencari ibu budak lelaki itu,” kata notis tersebut.

Ramai orang telah menyumbangkan wang kepada Xiaochangjiang, yang dihantar ke rumah kebajikan tempatan untuk hujung minggu.

“Budak lelaki itu sangat cerdas dan dia sihat,” kata timbalan pengarah rumah kebajikan Ren Linsong, yang menambah bahawa mereka akan menjaga dan membantunya di sekolahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.