Lagenda Brazil, Ronaldinho Bersara Dari Dunia Bola Sepak

Oleh Suzein Yana

Bekas pemain sensasi tengah Brazil dan Barcelona Ronaldinho, yang pernah menjulang Piala Dunia, Liga Juara-Juara, Copa Libertadores dan Pemain Terbaik Tahunan Dunia bakal bersara arena sukan itu, kata abang dan juga ejennya, Roberto Assis hari ini.

Ronaldinho, 37, dikatakan tidak bermain dalam sebarang perlawanan kompetitif sejak 2015 namun menafikan beliau sudah bersara menurut jurucakap ejennya Assis juga merupakan abang kandungnya.

Walaubagaimanapun baru-baru ini akhbar Rio de Janeiro O Globo mengatakan mereka(Assis) akan mengaturkan sesuatu perlawanan perpisahan yang sesuai untuk beliau selepas kempen Piala Dunia 2018.

Ronaldinho, yang akan menyambut ulang tahun ke-38 Mac ini, memulakan kariernya di Gremio dan mewakili tujuh kelab lain termasuk Paris Saint-Germain(PSG), AC Milan, dan Queretaro serta kelab Brazil Flamengo, Atletico Mineiro dan Fluminense.

Namun ketika bersama Barcelona dari 2003 hingga 2008, dia mencatat detik gemilang, mempamerkan aksi membanggakan kelab Sepanyol itu dan paling diingati kemenangan 3-0 ke atas Real Madrid di Bernabeu pada 2005.

Dia kemudiannya membantu kelab Catalan itu menjuarai Liga Juara-Juara pada 2006, La Liga pada 2005 dan 2006 serta menerima anugerah Ballon D’Or pada 2005.

Beliau mewakili pasukan kebangsaan(Brazil) sebanyak 101 kali, menjaringkan 35 gol termasuk sepakan percuma sejauh 40 ela (36 meter) yang menumbangkan England pada Piala Dunia 2002.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.