Tun Mahathir Bukan Bodoh Kata Puad Zarkashi

KUALA LUMPUR – Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi menyifatkan Pengerusi Parti Peribumi Bersatu, (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai tidak bodoh.

 

Beliau yang merujuk kenyataan Tuanku Sultan Johor yang membidas kritikan Tun M mengenai kemasukan pelabur asing dari China ke Johor itu berkata, kemasukan itu mudah dieksploitasi dengan sentimen kaum.

 

 

“Kenapa kemasukan pelabur asing daripada negara lain tidak menjadi isu? Jawapannya mudah. Kemasukan pelabur asing daripada China mudah dieksploitasi dengan sentimen kaum. Kerana ia isu sensitif dan cepat laku dalam politik Malaysia.

 

“Memang benar Tun M bukan bodoh. Dia juga membawa masuk pelabur asing selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri. Tetapi Tuanku Sultan Johor lebih arif menyelami apa yang tersirat di hati Tun M,”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

 

Beliau berkata, Tun M mahu menimbulkan rasa takut di hati orang Johor kerana motif politik.

 

“Sebab itu Tun M memainkan isu yang dipetik daripada Bloomberg iaitu 700,000 rakyat China akan mendapat kewarganegaraan akibat kemasukan pelabur China ke Johor.

 
“Tun M mahu menjadikan Johor sebagai negeri tumpuan untuk parti barunya (PPBM) bertapak dan membina pengaruh. Dia memang tidak bodoh. Dia opportunist. Sebab itu Tun M boleh membuat pusingan U sekelip mata. Tun M sekarang ini sanggup mengatakan DAP bukan parti cauvinis. Walaupun sebelumnya semasa 22 tahun berkuasa dia menuduh Lim Kit Siang adalah anti Melayu dan pelampau perkauman,”katanya.

 

Dalam pada itu, beliau turut mempersoalkan berhubung pendirian Lim Kit Siang.

 

“Sebagai orang Johor dan kini ahli Parlimen Gelang Patah apakah dia bersetuju dengan Tun M? Lim Kit Siang wajar dicabar untuk menyatakan pendirian terhadap kritikan Tun M dan teguran Tuanku Sultan Johor. Apatah lagi pelaburan dari China itu akan mendatangkan manfaat kepada Parlimen Gelang Patah.

 

“Lagi pun anaknya sendiri Lim Guan Eng paling banyak membawa masuk pelabur asing dari China ke Pulau Pinang. Tan Sri Muhyiddin Presiden PPBM juga wajar menyatakan pendirian kerana turut senada dengan Tun M bila mengkritik penglibatan pelabur dari China untuk projek ECRL dan Bandar Malaysia.
Katanya, teguran Tuanku Sultan Johor wajar membuka minda rakyat Johor khususnya dan Malaysia amnya siapa yang bermain politik dan benar benar mahu membawa kesejahteraan kepada rakyat.-SuaraTV

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.