Debat Antara Eric Dan Jakim Merupakan Cadangan Kurang Matang – Aswaja

Shah Alam – Idea perdebatan antara Pengarah Eksekutif Lawyers For Libety, Eric Paulsen dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak akan menyelesaikan masalah, malah ia mungkin akan menjadikan keadaan semakin rumit.

 

Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja), Zamihan Mat Zin al-Ghari berkata, Eric jelas melakukan kesalahan dengan menghina Islam dan tindakannya harus disiasat di bawah undang-undang yang melindungi kepentingan agama negara ini.

 

“Walaupun tindakan pihak berkuasa menahan Eric menimbulkan rasa kurang senang bagi sesetengah pemimpin politik yang berada di belakang peguam terbabit, namun kepentingan agama dan masyarakat harus didahulukan.

 

“Cadangan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Multimedia supaya sesi perdebatan antara Jakim dan Eric dibuat bagi meredakan kemelut ini merupakan satu cadangan yang kurang matang. Eric telah menghina agama Islam dan tindakannya itu sedang disiasat di bawah Akta Hasutan 1948,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

 

Katanya lagi, tindakan Eric yang mempersoalkan dan menghina ibadat serta agama masyarakat Islam boleh mencetuskan huru-hara, sekaligus menghancurkan keamanan Negara.

 

“Dengan menyifatkan khutbah Jumaat sebagai seruan kepada kegiatan ekstremis, Eric secara terang-terangan telah menghina Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.

 

“Tindakannya bukan sahaja menggores hati umat Islam malah turut menimbulkan keresahan rakyat Negara ini yang berbilang kaum,” katanya lagi. – SH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.