Kelantan Larang Penjualan Vape Mulai Tahun Depan

KOTA BHARU – Kerajaan Kelantan memutuskan tidak mengeluarkan sebarang lesen penjualan rokok elektronik atau vape, berkuatkuasa 1 Januari tahun depan.

 

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Ab Fattah Mahmood, berkata keputusan itu dibuat menerusi mesyuarat Jawatankuasa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) bersama Jabatan Kesihatan negeri dan beberapa agensi kerajaan, termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Kota Darulnaim hari ini.

 

Sehubungan itu, katanya, kerajaan negeri akan mengeluarkan notis selama 14 hari mulai hari ini kepada semua peniaga vape supaya mengosongkan premis mereka daripada penjualan vape.

 

“Kerajaan negeri menerima pelbagai pandangan berhubung penggunaan vape dan ia lebih kepada kesan negatif terutama kepada kesihatan.

 

“Oleh itu, mesyuarat hari ini mengarahkan PBT tidak mengeluarkan lesen berkaitan penjualan vape selepas kita mengambil pandangan daripada pelbagai pihak seperti Jabatan Kesihatan, polis dan Jabatan Mufti,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa PBT mengenai penjualan vape di negeri ini, di sini.

 

Mengenai kegiatan penjualan vape secara bebas selepas 1 Januari tahun depan, Ab Fattah berkata, tindakan tegas akan diambil oleh PBT termasuk merampas vape.

 

“Jika mereka masih berdegil menjual vape, kita akan membuat sitaan ke atas barang jualan mereka,” katanya. – BHarian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.