Sepasukan Polis Berjaya Tamatkan Tawanan Kafe Di Sydney

Sydney – Sepasukan polis bersenjata menyerbu masuk ke dalam sebuah kafe di tengah-tengah pusat bandar Sydney, mengakhiri pengepungan di mana lelaki bersenjata telah menawan tebusan yang tidak diketahui jumlahnya selama lebih daripada 16 jam.
Jurucakap polis mengesahkan bahawa operasi telah berakhir, tetapi tidak akan mendedahkan sebarang maklumat lanjut mengenai nasib lelaki bersenjata itu atau orang-orang yang menjadi mangsa tawanannya.
Lain-lain laporan menyatakan bahawa lelaki bersenjata itu dan tebusan telah terbunuh.
Selepas bunyi tembakan dan letupan yang kuat, polis menyerbu masuk ke dalam kafe Lindt Chocolat di Martin Place tidak lama selepas lima atau enam tebusan dilihat melarikan diri dari bangunan itu.
Selepas polis bergerak masuk ke dalam, seorang wanita yang sedang menangis telah dibantu oleh pegawai-pegawai dan sekurang-kurangnya dua orang yang lain telah dibawa keluar dengan kerusi roda.
Tidak lama selepas adegan dramatik berlaku,  lelaki bersenjata telah dikenal pasti oleh media tempatan sebagai Man Haron Monis seorang pelarian Iran yang disabitkan atas kesalahan serangan seksual dan dikenali kerana menghantar surat kebencian kepada keluarga tentera Australia yang terkorban di luar negara.
Seorang pegawai polis berkata ‘anda tidak salah’ dalam mengenal pasti Monis berusia 50 tahun sebagai lelaki bersenjata itu. Di bawah peraturan jabatan, pegawai-pegawai tidak memperkenalkan identiti diri mereka kecuali berbuat demikian pada sidang akhbar rasmi.
Monis telah lama dipantau pasukan keselamatan. Tahun lepas, dia dijatuhi hukuman 300 jam khidmat masyarakat kerana menulis surat menyinggung perasaan keluarga tentera yang terbunuh di Afghanistan.
“Ini adalah individu yang melakukannya secara rawak.
“Ia bukan satu perbuatan atau peristiwa keganasan bersepadu. Ia adalah perbuatan individu perosak yang melakukan sesuatu yang keterlaluan, ” kata bekas peguamnya, Manny Conditsis, kepada Australian Broadcasting Corp,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.