Ahli Sukan Pelayan Kafe Berjaya Lari Dari Jadi Tawanan

Sydney – Tebusan wanita yang berjaya melarikan diri dari kafe Lindt yang ditawan lelaki bersenjata di Sydney, Australia, adalah seorang pelajar universiti terkemuka dan ahli sukan berkemahiran.
Elly Chen, adalah salah seorang daripada dua pelayan yang berlari keluar dari kafe tersebut kira-kira pukul 5 petang (2 petang waktu Malaysia), satu jam selepas dua pelanggan dan seorang lagi pekerja kafe melarikan diri dari premis itu.
Halaman Facebook komuniti menyaksikan kebanjiran ucap selamat, yang tidak putus-putus bercakap tentang keberaniannya melarikan diri, dengan rata-rata menyatakan kelegaan apabila tindakannya itu tidak mendatangkan sebarang kecederaan.
Netizen Melynda Smith memuji keberaniannya kerana beliau mempunyai kekuatan dan tekad untuk melarikan diri daripada cengkaman seorang lelaki bersenjata, dengan berkata, “Ingatan saya terhadap anda dan semua yang telah melalui pengalaman pahit dan menakutkan, semoga bebas dengan selamat.”
Menurut profil LinkedIn, Chen merupakan pelajar Aktuari dan Kewangan di University of New South Wales, di mana beliau juga menjadi secara sukarelawan alam sekitar.
Sebagai atlet peringkat kebangsaan, beliau juga berkhidmat sebagai pengajar renang dan tenis di alma mater beliau, Kolej Presbyterian Ladies di Sydney.
Walaupun terlibat dalam sukan di peringkat kebangsaan dan negeri, ia tidak menjejaskan pembelajaran Chen apabila beliau dengan cemerlang menamatkan pengajian di institusi ini dengan mendapat markah Australian Tertiary Admission Rank (ATAR)  99.25.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.