Polemik Turun Naik Harga Petrol & Penyelesaiannya

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 16 November 2017

Seperti rakyat di negara-negara lain di serata dunia, rakyat Malaysia perlu membiasakan diri dengan membayar harga pasaran yang naik turun setiap hari atau setiap minggu untuk petrol.

Walaupun Malaysia tidak lagi memberi subsidi petrol tetapi tidak seperti majoriti negara lain, kita tidak mengenakan cukai ke atasnya, sebab itulah Malaysia adalah antara 20 negara dengan petrol termurah di dunia. (harga purata petrol di seluruh dunia ialah RM4.57 seliter).

Ramai yang merungut bahawa harga petrol tempatan kita telah meningkat tetapi ini adalah disebabkan oleh harga minyak yang mencecah paras tertinggi dalam 2 tahun kebelakangan ini pada paras AS$62 setong.

Tidak lama dahulu pada awal tahun 2016 kita telah menikmati petrol termurah dalam beberapa dekad apabila harga petrol kita turun kepada RM1.60 seliter untuk beberapa bulan apabila harga minyak global jatuh ke bawah AS$30.
https://www.theguardian.com/business/2017/nov/06/oil-price-rises-to-two-year-high-after-saudi-arabia-purge

Tidak ada sebab untuk menyalahkan Najib untuk kenaikan harga petrol (atau memuji beliau apabila harga petrol menurun) kerana beliau tidak mengawal pasaran minyak global.

Walau bagaimanapun, ianya tidak boleh dinafikan bahawa petrol yang lebih mahal akan membebankan sesetengah orang lebih daripada yang lain.

Mengembalikan subsidi menyeluruh untuk petrol adalah tidak boleh sama sekali kerana kos yang besar serta pembaziran, kebocoran dan ketidakcekapan yang terlibat – itulah sebabnya semakin banyak negara yang menghapuskan subsidi menyeluruh.

(Saya juga tidak mahu memberi manfaat kepada kawan-kawan tertentu yang minum Wiski yang memandu kereta Mercedes yang merungut bahawa mereka kini perlu membayar tambahan RM3.60 seliter minggu ini untuk mengepam satu tangki penuh untuk Mercedes mereka.)

Malah, Pakatan juga kini telah melakukan pusingan U dan mengakui ini. Mereka tidak lagi mahu memberikan subsidi menyeluruh untuk petrol dan hanya menjanjikan dalam bajet alternatif 2018 mereka untuk memberi rebat 20sen dari harga terapung pasaran untuk motosikal dan kereta di bawah 1,000cc.

Walau bagaimanapun, akan terdapat beberapa segmen penduduk yang akan terjejas oleh harga petrol yang lebih tinggi.

Menteri Kewangan II Johari mendedahkan semalam bahawa kerajaan mungkin akan meningkatkan jumlah dan kekerapan pembayaran BR1M sekiranya harga petrol meningkat di atas tahap tertentu tetapi bayaran tersebut akan berhenti apabila harga petrol turun di bawah paras.

Saya dapati cadangan ini sangat menarik kerana ia tidak melibatkan subsidi menyeluruh sambil memastikan kumpulan berpendapatan rendah tidak terjejas oleh harga petrol yang lebih tinggi.

Malah, jika skim ini dilakukan dengan betul maka kumpulan berpendapatan rendah mungkin mendapat lebih banyak berbanding jumlah kenaikan yang mereka perlu tanggung untuk membayar untuk petrol.

Apabila harga minyak dunia meningkat (dan harga petrol naik), kerajaan kita juga mendapat faedah dengan pendapatan yang lebih tinggi – oleh itu ianya adil bahawa peningkatan pendapatan seperti itu dikongsi kembali dengan kumpulan berpendapatan rendah.

Apakah yang lebih adil daripada itu?


https://www.malaysiakini.com/news/402103

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.