Ada Yang Pelik Dalam Lukisan Buatan Tahun 1850 ini, Perhatikan Betul Betul!

Mungkinkah seniman abad dahulu sudah meramalkan kehadiran telifon bimbit dalam kehidupan manusia?

Sebuah lukisan berjudul The Expected One karya Ferdinand George Waldmuller yang dibuat pada sekitar tahun 1850-an memberikan pemandangan yang unik.

Hal unik itu dilihat oleh Peter Russel, seorang pesara pegawai negeri  Glasgow, Skotlandia yang berkunjung ke muzium Neue Pinakothek, Muenchen tempat lukisan itu berada.

Dalam lukisan itu terlihat seorang perempuan yang mengenakan pakaian abad ke-19 menyusuri sebuah jalan setapak.

Hal yang menarik adalah, perempuan itu seolah olah tidak  memerhatikan keadaan sekitarnya kerana sibuk memandang sebuah ‘benda’ kecil yang dipegang kedua tangannya.

Sementara di depan, di sebalik semak itu, kelihatan seorang lelaki  mencangkung sambil membawa bunga berwarna merah muda.

Sebenarnya, ‘benda’ yang dibawa perempuan dalam lukisan itu tentu saja bukan telifon bimbit.

‘Benda’ itu adalah sebuah buku lagu gereja.

“Hal yang mengejutkan saya adalah bagaimana perubahan teknologi turut mengubah tafsiran saya ketika melihat lukisan itu,” ujar Russel.

“Pada tahun 1850-an, semua yang melihat lukisan itu pasti mentafsirkan benda tersebut sebagai buku lagu atau buku doa,” tambah Russel.

“Di masa kini, mungkin banyak yang menggambarkan adegan lukisan itu adalah seorang remaja perempuan yang sibuk dengan media sosial di telifon bimbit mereka,” ujar dia.

Menurut pengurus muzium itu, lukisan yang juga dikenal dengan tajuk ‘Sunday Morning’ itu memperlihatkan dua karakter yang mengenakan pakaian hari Minggu.

Di masa itu, pakaian hari Minggu adalah pakaian terbaik yang hanya digunakan untuk pergi beribadah ke gereja.

Sementara budak lelaki itu  menunggu kedatangan ‘sang pujaan hati’, si gadis nampak serius memandangi buku doanya.

Hal inilah yang membuat mereka yang melihat lukisan ini memiliki tafsiran yang berbeza dari apa  yang dipikirkan gadis tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.