Tambahan Sokongan Ketara Pengguna Facebook Cina Untuk UMNO – Politweet

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 16 Oktober 2017

(MMO) – Umno telah mendapat tambahan pengguna Facebook berbahasa Cina yang besar di semua negeri tahun ini, menurut kaji selidik oleh Politweet dalam satu laporan.

Antara bulan Mei hingga Julai 2017, Umno telah mengembangkan pangkalan berbahasa Cinanya sebanyak 400,000 pengguna di seluruh negara, peningkatan ketara sebanyak 222 peratus, yang teleh meremehkan sebarang peningkatan pengguna berbahasa Cina yang dibuat oleh DAP, PAS, dan PKR dalam tempoh yang sama.

DAP membesarkan pangkalannya sebanyak 22 peratus dan PKR membesarkan pangkalannya sebanyak 12 peratus, manakala PAS kehilangan lebih 5 peratus daripada pangkalan Cinanya kerana ia semakin tertumpu kepada isu-isu Islam dan tidak berada dalam pakatan utama pembangkang.

Tambahan terbesar Umno mengikut laporan itu adalah di Sabah dan Sarawak, di mana ia memperoleh tambahan 471 peratus dan 663 peratus masing-masing.

Di Semenanjung Malaysia, Umno memperoleh jumlah yang paling banyak di Johor dan Pulau Pinang, masing-masing dengan tambahan 265 peratus dan 238 peratus.

Pangkalan Umno yang berbahasa Cina di Kuala Lumpur dan Selangor, yang sering dilihat sebagai pangkalan kuat pembangkang, juga meningkat sebanyak 179 peratus dalam tempoh yang sama.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/umno-made-significant-gains-among-chinese-facebook-users-report-says/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.