Mangsa Gas Sarin Bawah Tanah di Jepun 22 Tahun Lalu Hingga Kini Masih Berasa Resah

Kejadian keganasan gas sarin di jalur kereta api bawah tanah Tokyo tahun 1995 telah 22 tahun berlalu. Tetapi mangsa masih resah dan ingin mengetahui kesan gas itu sendiri pada masa akan datang.

“Pemeriksaan percuma dilakukan oleh yayasan sokongan gas sarin di kawasan Adachiku, Tokyo pada 14 Oktober lalu dan masih ada  yang masih tidak selesa terhadap kesan jangka panjang gas untuk nyawa mereka,” kata seorang doktor yang memeriksa salah seorang mangsa. Lapor Tribunnews.com.

Seorang lelaki berusia 58 tahun mengaku tidak tenang atas kesan gas sarin yang sempat masuk ke tubuhnya 22 tahun lalu itu.

“Saya rasa ia mungkin radioaktif, ia sangat berbahaya dan ia pasti mempunyai impak jangka panjang di kemudian hari, jadi saya periksa di sini,” kata mangsa.

Doktor Shinichi Ishimatsu dari Rumah Sakit Antarabangsa St. Lukas mendedahkan aktiviti ini bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan  mangsa dengan maklumat yang sedia ada serta menyediakan rawatan perubatan tambahan yang diperlukan mengikut  keadaan mangsa.

Keganasan gas sarin bawah tanah membunuh 13 orang dan mencederakan kira-kira 6,300 orang termasuk Tribunnews.com yang nyaris terkena kes tersebut semasa menjalankan tugas sebagai wartawan di Tokyo.

Pemeriksaan kesihatan tersebut dijadualkan akan diadakan  di Koshigaya, Perfektur Saitama pada  28 Oktober dan juga di Shibuya pada18 dan 19 November 2017.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.