Malaysia Harap Qatar Timbang Hidupkan Semula Projek Hotel Harrods

KUALA LUMPUR – Malaysia berharap Kerajaan Qatar akan mempertimbangkan semula rancangan untuk membina Hotel Harrods di ibu negara selepas membatalkan projek berkenaan pada 2015.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata pembinaan hotel berkenaan mampu meningkatkan imej negara sebagai antara destinasi pelancongan utama.

“Harrods adalah satu jenama yang hebat dan jika mereka membuat keputusan untuk menghidupkan semula projek itu, ia adalah langkah yang baik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas mengadakan pertemuan dua hala dengan Menteri Perdagangan dan Ekonomi Qatar Sheikh Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al Thani.

Projek Hotel Harrods yang dicadang dibina antara Jalan Raja Chulan dan Jalan Conlay di pusat bandar Kuala Lumpur diumumkan pada tahun 2012 sebagai sebuah projek usaha sama antara sayap pelaburan Qatar, Qatar Holding LLC, yang memiliki 100 peratus kepentingan dalam Harrods dengan syarikat tempatan iaitu Tradewinds Corporation Bhd dan usahawan Tan Sri Desmond Lim Liew Choon.- BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.