Komuniti Cina Hilang Keyakinan Pada Gabungan Pembangkang?

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 15 Oktober 2017

Difahamkan bahawa pemimpin komuniti Cina ini juga telah membincangkan isu-isu mengenai PRU14.

“Saya berani mengatakan kebanyakan pemimpin komuniti Cina yang saya kenali menyokong BN. Tidak ada pilihan lain jika anda melihat landskap politik. Tetapi kerana dasar, kita tidak boleh menyatakan pendirian kita secara terbuka,” kata seorang pemimpin masyarakat.

Walaupun pemimpin Cina menolak menyokong PAS kerana rang undang-undang hudud, ramai yang berpendapat bahawa Pakatan tidak bersedia untuk mengambil alih Putrajaya.

Pemimpin komuniti Cina bimbang bahawa jika MCA dan Gerakan berprestasi teruk dalam PRU14, Najib sebagai presiden Barisan mungkin menjemput PAS untuk menyertai pakatan itu dan kerajaan.

“Orang Cina mahu kestabilan politik. Oleh kerana pembangkang terlalu lemah, ia bukanlah alternatif kepada BN,” kata seorang pemerhati.

Walaupun pemimpin komuniti menyedari kritikan terhadap Barisan, khususnya kontroversi yang dikaitkan dengan 1MDB, mereka percaya PM harus diberi peluang untuk memimpin negara.

“Kami telah membincangkan semua kebaikan dan keburukan. Tetapi seperti kerugian besar forex yang berlaku semasa Tun Mahathir, kita perlu menguburkan memori RM2.6 juta itu. Kita perlu melihat ke hadapan dan bekerja untuk esok yang lebih baik,” tambah pemerhati yang rapat dengan hartawan Cina itu.

Malah, ramai pemimpin Cina menyimpulkan bahawa Najib telah bertindak “cukup adil” kepada orang Cina.

Pheng berkata: “Kita perlu melihat PM secara menyeluruh. Beliau mempunyai kelemahannya tetapi sebagai PM, dasarnya adil kepada komuniti Cina. Beritahu saya PM mana telah memberikan begitu banyak peruntukan kepada komuniti dan pendidikan Cina?”

Pheng terbuka mengenai sokongannya terhadap PM. Malah, Hua Zong sedang menganjurkan satu persidangan kebangsaan belia Cina pada 21 Oktober dan penceramah utamanya adalah Najib.

Bagi komuniti perniagaan, PM telah mendapat banyak pujian kerana membawa masuk pelaburan dari China.

Walaupun bangkangan daripada mereka yang melihat pelaburan China dengan syak wasangka, Najib telah meneruskan penglibatannya dengan China dalam inisiatif Belt dan Road untuk membawa masuk pelaburan yang sangat diperlukan.

Faktor China ini telah memulihkan keyakinan terhadap ekonomi apabila pelabur Barat menghindari Malaysia kerana 1MDB dan kontroversi lain. Tetapi perubahan positif sikap pemimpin China kepada Najib tidak diumumkan secara terbuka kerana sentimen yang mungkin berbeza.

Pada pilihan raya umum 2013, hanya 13.5% pengundi Cina menyokong Kerajaan.

Pemimpin MCA dan Gerakan percaya Barisan boleh mendapat sokongan 30% dalam PRU14.

Dilema untuk orang Cina kini, walaupun pada skala yang lebih kecil, agak sama dengan situasi sebelum pilihan raya umum pada tahun 1999.

Selepas Mahathir memecat Anwar Ibrahim pada September 1998, negara terjerumus ke dalam pergolakan politik di mana berlakunya demonstrasi besar yang menyeru untuk pembaharuan.

Kerana takutkan ketakstabilan politik dan orang Cina yang dijadikan kambing hitam, pemimpin dari pelbagai persatuan mengadakan pertemuan rahsia dan memutuskan bahawa komuniti itu harus menyokong Dr Mahathir untuk memenangi pilihan raya 1999.

http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/10/15/the-chinese-dilemma-before-election-for-association-leaders-political-stability-and-community-intere/

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.