Saya Tidak Kesal Bantu – Pemandu Teksi

KAJANG – Suasana pilu menyelubungi kamar mahkamah apabila dua keluarga yang menjadi mangsa keadaan dalam kes penculikan seorang kanak-kanak di sini bertemu buat kali pertama bagi melihat sendiri pemandu teksi, Hanizan Mohamed Radzi dibebaskan dari reman.

 

Hanizan direman polis selepas dia tampil menghantar pulang kanak-kanak berusia lima tahun mangsa culik di Sungai Dua ke kediamannya di sini, minggu lalu.

 

Pemandu teksi itu mendakwa, dia menemui kanak-kanak itu yang bersendirian di tepi jalan dan menghantarnya pulang ke rumah keluarga kanak-kanak berkenaan selepas mengecam gambar yang menjadi viral menerusi media sosial.

 

Bagaimanapun, perkara tersebut menjadikan Hanizan sebagai suspek utama bagi polis yang kemudiannya mengesahkan dia tidak terlibat dengan sebarang jenayah, dan dilihat berulang kali memohon maaf kepada lelaki berusia 41 tahun itu di kompleks mahkamah Kajang.

 

“Saya lakukan semua ini kerana saya lakukannya untuk masyarakat. Tidak kisah pasal kaum. Saya tidak menyesal bantu kanak-kanak itu. Saya akan sentiasa membantu.

 

“Saya mahu berterima kasih kepada keluarga saya atas sokongan mereka sepanjang saya di lokap walaupun saya dilayan dengan baik oleh pihak polis.

 

“Saya akui saya membuat kesilapan kerana tidak membuat laporan polis. Saya harap ia tidak menjadikan orang ramai takut untuk bekerjasama dengan polis,” kata Hanizan.

 

Suasana agak beremosi semasa keluarga kanak-kanak mangsa culik dan keluarga Hanizan bertemu di sini.

 

Walaupun sebahagian keluarga Hanizan mahu menuntut ganti rugi di atas masalah yang menimpa mereka, namun bapa Hanizan berkata, adalah lebih baik untuk memohon maaf dan memaafkan.

 

“Saya bangga dengan anak lelaki saya. Saya gembira dia akhirnya dibebaskan. Saya kenal anak lelaki saya. Saya tidak percaya semasa berita mengenai dia tersiar. Dia bukan orang jahat,” kata bapa Hanizan, Mohamed Radzi Itam Ibrahim, 75.

 

Mohamed Radzi berkata, dia dan keluarganya, terutama anak-anak Hanizan sudah cukup terganggu dengan komen-komen mengenai bapa mereka di media sosial sejak minggu lalu.

 

Hanizan ditahan bersama tiga lelaki lain dalam tempoh 24 jam susulan penculikan budak lelaki berkenaan di hadapan tadika di Sungai Chua yang dirakam menerusi kamera litar tertutup (CCTV).

 

Penculik berkenaan didakwa menuntut wang tebusan sebanyak RM300,000.

 

Selepas lapan jam diculik, Hanizan dilihat membawa kanak-kanak itu ke kediamannya pada pukul 5.35 malam dan menyerahkannya kepada keluarganya.

 

Hampir seminggu ditahan dan polis dengan rasminya mengesahkan beliau tidak terlibat dalam kes penculikan itu, Hanizan dibebaskan mengikut Seksyen 49, Kanun Prosedur Jenayah.

 

Bagaimanapun, tiga lagi yang ditahan didakwa di mahkamah pagi Jumaat mengikut Seksyen 3 (1) Akta Penculikan 1961. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.