Jumlah Pesakit Mental Di Malaysia Meningkat

KUALA LUMPUR – Jumlah pesakit mental di negara ini meningkat sejak sepuluh tahun lalu, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

 

Menurutnya beliau, angka peratusannya adalah lebih tinggi berbanding yang pernah dicatatkan pada 2006 iaitu lebih sebanyak 11 peratus.

 

Bagaimanapun, beliau tidak dapat mendedahkan angka terbaru pesakit mental di negara ini memandangkan ia masih di peringkat kajian.

 

“Masalah mental di Malaysia nampaknya meningkat sedikit. Kajian baru-baru ini belum lagi dapat dikeluarkan. 11.25 peratus pada 2006 iaitu angka yang akhir ini ada peningkatan, namun jumlahnya saya tidak boleh beritahu lagi sebab belum muktamad.

 

“Tahun sebelum itu 10 peratus, selepas itu naik kepada 11 peratus dan angka akhir ini kita sudah buat kajian dan jumlah sebenar kita tidak tahu lagi,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Wisma Yayasan Kesihatan Mental Malaysia, di ibu negara.

 

Jelasnya, masyarat perlu faham bahawa penyakit mental boleh dikawal dan mereka yang menghidapinya mampu bekerja dengan bantuan pengawasan serta ubat-ubatan.

 

Namun kata Dr Hilmi, bekas pesakit berkenaan perlu ditempatkan di kawasan kerja yang tidak bahaya selain memastikan mereka mengambil ubat mengikut jadual.

 

“Mereka boleh bekerja jika ia tidak memerlukan banyak kemahiran. Namun yang penting mereka dijaga dengan baik, makan ubat dengan sempurna dan mereka akan terkawal. Jadi ini tidak akan timbul soal keselamatan.

 

“Satu lagi, jangan letak mereka di tempat yang merbahaya. Berilah peluang kepada mereka,” tambahnya.

 

Justeru, katanya keluarga dan orang yang terdekat dengan pesakit mental tidak menyisihkan mereka, sebaliknya memberi sokongan dan bantuan bagi mengelak penyakit mental yang dihadapi menjadi semakin parah.

 
Dr Hilmi juga berharap pakar terapi dan psikiatri di sektor kerajaan seluruh negara sedia membantu untuk berkhidmat sebagai sukarelawan di Yayasan Kesihatan Mental Malaysia.

 

“Kita harap pakar-pakar kita boleh luang masa datang ke sini untuk memberi sokongan dan datang ke sini dan sebagainya untuk bertugas sebagai sukarelawan dan tidak bergaji. Ini bermakna mereka yang berkelapangan boleh datang ke sini,” kata Dr Hilmi. – Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.