Rancangan Sebelum Beli Rumah

Oleh: Ali Imran Mohd Noordin dan Sakini Mohd Said

Rumahku syurgaku. Ungkapan ini jelas menunjukkan betapa pentingnya rumah dalam kehidupan individu juga bagi yang sudah berkeluarga. Kenaikan kos sara hidup serta harga rumah mencetuskan pelbagai kesulitan khusus bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Rencana lima bahagian ini mengupas isu rumah daripada pelbagai sudut. Bahagian ketiga ini mengupas beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum seseorang itu merancang membeli rumah.

Kuala Lumpur – Adam Mukhlis, 34, sudah serik. Buat masa ini beliau tidak mahu lagi memikirkan untuk membeli rumah meskipun terpaksa menumpang di rumah mentua.

Lima tahun lepas, Adam membeli sebuah pangsapuri berharga RM140,000 di Kajang. Beliau masih bujang ketika itu. Tempoh bayaran balik pinjaman bank 20 tahun dan dalam masa sebulan beliau perlu membayar RM900.

Keadaan kewangan yang tidak menentu menyebabkan bayaran pinjaman bank tertunggak dan akhirnya rumah itu dilelong.

“Jangan beli rumah sewaktu awal bekerja kerana kita tak tahu sama ada kita boleh bertahan dengan pekerjaan itu.

“Sekarang pun tak kira bujang atau sudah berkeluarga, kehidupan semakin mencabar. Ramai ingat tinggal di bandar hidup senang, duit banyak tapi sebenarnya besar periuk besarlah keraknya”, pesan Adam khusus untuk golongan muda.

 

PERLU URUS KEWANGAN

Mungkin ramai yang senasib Adam tetapi golongan muda berpendapatan sederhana atau rendah masih boleh memiliki rumah sendiri.

Apa yang perlu ialah tidak terlalu memilih rumah yang mahu dimiliki dan disiplin baik dalam pengurusan kewangan peribadi.

Ini pandangan Rohaniah Noor, perunding hartanah, Rina Properties ketika diwawancara Bernama.

“Golongan muda ini ramai yang graduan, berpendapatan bulanan purata RM1,500 hingga RM3,000.

“Dengan pendapatan itu, tidak ada masalah untuk golongan itu membeli rumah. Yang penting bijak mengurus kewangan dan menyimpan wang”, katanya.

Menurut Rohaniah, daripada pemerhatian beliau, kebanyakan masalah yang dihadapi golongan muda atau yang baru berkeluarga ialah set minda mereka.

“Mereka terlalu cepat mahu merasa gaya hidup mewah. Mereka mahu beli gajet terkini, kerap makan di restoran makanan segera atau restoran mewah dan berbelanja tanpa ada bajet yang khusus.

“Akhirnya wang tak cukup untuk menabung setiap bulan. Kalau tak ada wang simpanan, sukar untuk mereka mempunyai wang deposit untuk membeli rumah”, katanya.

Golongan muda juga cenderung membeli kereta terlebih dahulu yang bayaran ansurannya mungkin mencecah sehingga 30 hingga 40 peratus daripada gaji bulanan.

“Ini belum ditambah hutang kad kredit. Komitmen kewangan yang tinggi ini menyebabkan mereka nanti sukar mendapatkan pinjaman perumahan”, tambah Rohaniah.

 

BELI YANG MAMPU

Menurut Rohaniah, meskipun harga rumah baru agak tinggi tetapi masih terdapat rumah yang berharga rendah dan mampu milik dalam pasaran.

“Ada banyak rumah berharga bawah RM120,000 dalam pasaran subsale atau pasaran kedua juga lelong tetapi ramai yang tak nampak. Mereka hanya lihat rumah baru sahaja.

“Jika kita hanya mampu beli rumah flet, itu pun rumah. Saya dulu pun bermula dengan membeli sebuah rumah flet di Kajang dan sehingga kini saya masih mendiami rumah itu”, kata Rohaniah.

Bagi golongan berpendapatan sederhana atau rendah, mereka berhak membeli rumah kos rendah, apartment kos rendah atau rumah mampu milik yang ditawarkan kerajaan.

Beliau bagaimanapun berharap pihak kerajaan lebih agresif dalam menyediakan rumah mampu milik untuk keperluan rakyat.

Kerajaan, tambah beliau, tidak boleh bergantung harap kepada pemaju swasta kerana matlamat pihak itu adalah untuk memaksimumkan keuntungan sedangkan kerajaan pula mahu menjaga kebajikan rakyat.

Ditanya sama ada pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (CBP) akan memberi kesan kepada harga rumah, Rohaniah berkata setakat ini pemaju menjangkakan harga hartanah baru akan meningkat.

“Bagi kadar sewaan pula, sekiraya sewaan hartanah dikenakan CBP, caj itu akan berpindah kepada penyewa melalui kenaikan kadar sewa. Apa pun, kita perlu tunggu perkembangan selepas April 2015”, katanya.

 

PINJAMAN BANK

Dalam soal memperoleh pinjaman bank, mungkin ada bakal pembeli hartanah khususnya yang berpendapatan sederhana dan rendah yang terpaksa berfikir panjang sebelum mengambil sebarang pinjaman memandangkan bayaran bulanan yang tinggi.

Ini berikutan tindakan Bank Negara Malaysia baru-baru ini menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus.

Kenaikan ini sekali gus membawa kepada kenaikan kadar berian pinjaman asas (BLR-Base Lending Rate) dan Kadar Pembiayaan Asas (BFR-Base Financing Rate).

Ahli perbankan peribadi RHB, Zarina Yusoff memberitahu Bernama kenaikan itu secara tidak langsung menyebabkan jumlah bayaran bulanan serta tempoh bayaran balik pinjaman meningkat.

“Contohnya, mereka yang mempunyai pinjaman sedia ada seperti perumahan, kenderaan, peribadi dan sewa beli barangan keperluan perumahan dijangka berdepan dengan kadar pinjaman lebih tinggi akibat kenaikan itu.

“Mereka yang mengambil pakej pinjaman yang terikat dengan BLR dan BFR tidak mempunyai pilihan selain melihat kenaikan bayaran bulanan pinjaman mereka”, katanya.

Menurut Zarina, bagi yang tidak mampu menanggung kenaikan itu, mereka mungkin terpaksa menunggu kadar OPR diturunkan atau menanti apa-apa pakej baharu pinjaman yang lebih murah.

Beliau memberitahu Bernama, syarat pinjaman perumahan pada masa kini adalah ketat dan bergantung kepada kelayakan seseorang.

Ia bagi mengelakkan berlakunya masalah kelewatan pembayaran atau penipuan.

Zarina menasihati bakal pembeli supaya mengenal pasti dahulu kemampuan dari segi bayaran balik pinjaman, pendapatan bulanan serta komitmen yang perlu dilunaskan berdasarkan harga rumah yang ingin dibeli.

“Setiap bank mengenakan prosedur, pakej dan kadar faedah yang berbeza. Semakin tinggi harga rumah yang dibeli, semakin murah kadar faedah yang ditawarkan.

“Pembeli mempunyai pilihan iaitu Pinjaman Islamik dan Konvensional. Setiap pakej mempunyai kelebihan dan kekurangan. Pembeli harus bijak memilih setelah mengambil kira pelbagai faktor”, tambahnya.

 

PELABURAN TERMAHAL

Bagi yang merancang hendak membeli rumah, mereka juga perlu faham selok-belok pembelian rumah termasuk hak sebagai pembeli memandangkan ia ‘pelaburan termahal’ dalam kehidupan seseorang.

Peguam, Khairul Anuar Shaharudin yang berkecimpung selama 15 tahun dalam bidang hartanah memberitahu Bernama, gagal berbuat demikian mungkin mengakibatkan pembeli menanggung kerugian teruk.

Implikasi yang ditanggung mungkin terlalu besar sehingga mengganggu kesihatan, diisytihar muflis dan bergaduh suami isteri yang boleh membawa kepada perceraian.

“Ramai pembeli fikir akan dapat terus kunci rumah selepas menandatangani Perjanjian Jual Beli.

“Ini biasanya berlaku dalam kalangan mereka yang membeli rumah atas orang ‘subsale’ yang mana pinjaman pemilik sebelum ini belum dilangsaikan sepenuhnya”, kata Khairul Anuar.

Beliau turut mengingatkan bakal pembeli rumah supaya mengambil tahu kos yang perlu dibayar dalam berurusan dengan peguam supaya tidak timbul rungutan “peguam menipu atau peguam cekik darah”.

Jelasnya, kos bayaran guaman untuk sebarang transaksi hartanah ditentukan Akta Profesion Undang-Undang 1976 dan perlu dipatuhi oleh semua peguam yang terlibat dalam proses itu.

Bayaran bermula satu peratus untuk RM150,000 terawal dan menurun kepada 0.7 peratus dan seterusnya sehingga 0.4 peratus untuk rumah berharga RM7.5 juta.

 

MESTI RAJIN BERTANYA

Bakal pembeli rumah juga mesti bersikap agresif dengan bertanya pelbagai soalan kepada peguam daripada hanya menurunkan tandatangan sahaja.

“Jangan segan atau teragak-agak untuk bertanya. Tidak kisahlah saman ada ia berkaitan atau tidak. Contoh, apa itu pegangan pajak (leasehold) dan pegangan kekal (freehold). Sekiranya pegangan pajak, apa akan berlaku kepada rumah itu selepas 99 tahun.

“Rumah yang hendak dibeli itu harta terbesar anda terutama jika anda akan hidup di situ”, kata Khairul Anuar yang juga penulis buku “40 Soalan Yang Anda Patut Tanya Kepada Peguam Anda Sebelum Membeli Rumah di Malaysia”.

Antara maklumat yang perlu diketahui bakal pembeli termasuk apa yang boleh dituntut sekiranya pemaju gagal menyiapkan rumah seperti yang ditetapkan dalam Perjanjian Jual Beli dan kualiti rumah yang boleh dipertikaikan.

Jelasnya, tempoh masa untuk bangunan atas tanah disiapkan ditetapkan iaitu dua tahun sementara bangunan strata atau bertingkat pula, tiga tahun.

“Mengenai soal kualiti, seseorang itu mempunyai masa selama 24 bulan daripada tahap milikan kosong untuk mencari dan membuat aduan terhadap sebarang kecacatan yang dijumpai”, katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.