Haron adalah cahaya bagi yang keliru

SHAH ALAM – Allahyarham Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din mempunyai kefahaman yang tinggi ketika mana ramai orang kabur dan keliru dalam tindakan yang dibuat.

 

Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, Haron yang dikenali merupakan tokoh yang mempunyai pendirian yang jelas dalam ilmu, tegas, mencintai agama dan mempunyai ilmu Islam yang mendalam.

 

“Kami lafazkan innalillahi wa inna ilaihi raji’un. Sesungguhnya kita semua adalah milik ALLAH dan kita semua pasti akan kembali kepada-Nya. Dengan perasaan redha dengan taqdir-Nya dan sabar kami ucapkan kalimah yang telah diajarkan kepada kita.

 

“Cintakan perpaduan dan mempunyai impian untuk melihat Islam dijunjung tinggi di tanah air,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

 

Haron disahkan meninggal dunia di Hospital Stanford University Amerika Syarikat pagi ini selepas dilaporkan dalam keadaan kritikal akibat komplikasi jantung.

 

Pemergian Haron disampaikan melalui akaun Facebook rasmi milik Allahyarham, sebentar tadi.

 

Bercerita tentang pertemuan terakhir antara beliau dan Allahyarham, Zulkifli berkata, beliau bersama Allahyarham sempat menyentuh beberapa topik hangat yang berlaku dalam dunia dan negara hari ini.

 

Kataya, pada waktu itu, Allahyarham kelihatan bersemangat berbicara meskipun nampak keletihan.

 

“Pada akhir Ogos yang lalu, kami sempat berbual panjang dengan beliau dalam banyak topik seumpama hukum hakam agama, isu politik antarabangsa, coup détat di Turki, termasuklah isu RUU355 dalam satu pertemuan ziarah di rumah beliau.

 

“Alhamdulillah, pada masa itu sempat juga kami bertanyakan kesihatannya. Sedar tak sedar, hampir 3 jam diskusi kami,” katanya lagi.

 

Zulkifli dalam masa yang sama turut mengaku sedih menerima berita kematian sahabatnya itu.

 

“Selepas solat Isyak tadi di Masjidil Haram, ingatan kepada Haron begitu kuat bermain dalam ufuk minda kami.

 

“Sementelahan pula pada sebelah petang, kami dikejutkan dengan berita beliau dalam rawatan jantungnya. Hati kami sedikit hiba dengan berita itu,” ujarnya.-Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.