Laporan Audit : Tanah Rizab Melayu Di Selangor ‘Tergadai’ Ditangan Bukan Melayu

Kuala Lumpur – Laporan Audit Negara 2013 yang dibentangkan di parlimen baru-baru ini, benar-benar memeranjatkan banyak pihak, apabila terdapatbanyak kes yang menunjukkan Tanah Rezab Melayu diberikan kepada orang bukan Melayu.

Paling menyedihkan apabila laporan tersebut turut memperincikan, terdapat ribuan ekar lagi tanah yang dicabut statusnya (atas berbagai sebab) yang asalnya berstatus Tanah Rizab Melayu tidak diganti semula.

Menurut laporan tersebut, sepanjang tempoh enam tahun kerajaan Pakatan Rakyat memerintah Selangor tanh rezah Melayu di negeri tersebut hanya tinggal 20.2 peratus dari lebih dua juta ekar keluasan tanah di Selangor.

Satu kajian daripada 129 sampel kes menemui 18 keadaan di mana Tanah Rizab Melayu di Selangor telah dianugerahkan kepada orang bukan Melayu walaupun undang-undang melarang perkara itu berlaku.

Dari jumlah kes tersebut, Tanah Rizab Melayu yang ‘tergadai’ kepada bukan Melayu adalah sebanyak 24.08 ekar (digabungkan), yang melibatkan plot tanah di kawasan Klang, Kuala Selangor dan Sabak Bernam.

“Pemberian tanah itu dibuat selepas pewartaan tanah rizab dibuat. Ini telah mengurangkan kepentingan orang Melayu di tanah rizab itu dan kawasan yang boleh diberikan kepada orang Melayu, ” memetik laporan tersebut.

Daripada 18 kes tersebut, 11 dikesan di Klang, manakala lima berlaku di Kuala Selangor dan dua di Sabak Bernam.

Selain itu, terdapat juga kes di mana orang bukan Melayu menduduki tanpa kebenaran di kawasan Tanah Rizab Melayu dan mengusahakan perniagaan gerai makan, bengkel kereta dan membina bangunan.

“Lawatan tapak bersama pegawai PDT Sepang dan PDT Sabak Bernam masing-masing pada 19 Februari 2014 dan 26 Februari 2014 di kawasan Tanah Rizab Melayu Ampar Tenang, Daerah Sepang dan Sungai Lang, Daerah Sabak Bernam mendapati kawasan tersebut telah diusahakan dan diduduki tanpa kebenaran oleh orang bukan Melayu dengan mengusahakan perniagaan gerai makan, bengkel kereta dan membina bangunan,” dedah laporan itu lagi.

Menurut semakan Audit selanjutnya mendapati tiga orang bukan Melayu pernah memohon pemberimilikan yang melibatkan tanah Negeri seluas 3 ekar antara tahun 2011 dan 2012 di kawasan tersebut.

Laporan yang sama juga mendedahkan bahawa antara bulan November 2013 dan Januari 2014, 3,960 daripada 10,265 ekar (38.6 peratus) status tanah rizab Melayu telah dibatalkan tetapi tidak pernah diganti.

“Pengauditan yang dijalankan antara bulan November 2013 hingga Februari 2014 mendapati secara keseluruhannya prestasi pengurusan Tanah Rizab Melayu daripada aspek penggantian TRM yang dibatalkan adalah tidak memuaskan. Ini adalah kerana tanah seluas 3,960.77 ekar (38.6%) daripada 10,265.38 ekar Tanah Rizab Melayu yang dibatalkan masih belum diganti,” kata laporan tersebut.

Jelas laporan itu lagi, sebahagian daripada maklumat berkaitan keluasan Tanah Rizab Melayu yang dibatalkan dan diganti serta keluasan keseluruhan Tanah Rizab Melayu tidak dapat disahkan kerana tidak disokong dengan dokumen dan rekod yang lengkap.

Artikel 89 Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa jika mana-mana tanah itu adalah rizab Melayu sebelum Merdeka maka ia kekal sebagai rizab Melayu.

Manakala kuasa untuk mewartakan tanah sebagai rizab Melayu terletak di tangan Menteri Besar, atas nasihat raja-raja negeri.

Sehingga Februari 2014, terdapat 395.946 ekar Tanah Rizab Melayu di Selangor, atau 20.2 peratus daripada 2 juta ekar tanah di negeri ini.

Dalam syornya kepada kerajaan, Ketua Audit Negara mahu siasatan dijalankan bagi mengenal pasti punca dan kaedah bagi menyekat pemberimilikan Tanah Rizab Melayu kepada orang bukan Melayu.

Selain pindah milik tanah pegangan orang Melayu kepada orang bukan Melayu daripada terus berlaku serta membuat pembatalan dan penggantian Tanah Rizab Melayu yang sewajarnya.

“Selain itu, tanah perlu diperuntukkan untuk diberi milik kepada umum semasa perizaban Tanah Rizab Melayu” kata laporan boleh didapati secara online itu.

 

Laporan Audit Negara 2014

4 thoughts on “Laporan Audit : Tanah Rizab Melayu Di Selangor ‘Tergadai’ Ditangan Bukan Melayu

 • June 16, 2014 at 9:32 pm
  Permalink

  tanah rezab melayu tergadai kepada bukan melayu adalah diluluskan oleh orang melayu dan pentadbir tanah pun orang melayu dan proses dibuat oleh orang melayu juga.

  Reply
 • June 17, 2014 at 3:05 am
  Permalink

  Tahniah. Nampaknya tidak lama lagi lah bsngsa melayu akan merempat dan terpinggir di tanah air sendiri. Tahniah pakatan rakyat. Tahniah dap.

  Reply
 • June 17, 2014 at 9:15 am
  Permalink

  Tahniah pr..

  Tahniah khalid ibrahim

  Reply
 • June 18, 2014 at 3:18 pm
  Permalink

  umno pun sama jugak.. let go tanah2 melayu.. 2×5 la tu

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.