Pemakluman Rasmi DUN Pujut Dihantar Pada SPR Hari ini

PETRA JAYA- Pemakluman rasmi kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) N. 74 Pujut telah dihantar kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada hari ini.

Speaker Dewan Undangan Negeri Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar mengesahkan pihak SPR telah dimaklumkan melalui surat bertarikh 16 Mei 2017 (hari ini) berkenaan perlucutan kelayakan Dr Ting Tiong Choon sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.74 Pujut dibawah Artikel 21 (5) Perlembangaan Negeri.

“Berikutan itu, perkara ini diserahkan kepada pihak SPR untuk tindakan selanjutnya,” katanya

Beliau berkata demikian pada sidang media di Komplek DUN di sini hari ini.

Pada Jumaat lepas, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut Dr Ting Tiong Choon dari Parti Tindakan Demokratik (DAP) telah dilucutkan jawatan sebagai ADUN berikutan satu usul dibentangkan di Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Usul berkenaan dibentangkan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Dagang Datuk Sri Wong Soon Koh yang mendakwa Dr Ting hilang kelayakan sebagai ADUN kerana memperolehi kewarganegaraan Australia, berdaftar sebagai pengundi di negara itu dan berikrar taat setia kepada negara di luar persekutuan Malaysia.

Wong yang juga ADUN Bawang Assan berkata, berdasarkan perkara 17 (1) (g) Perlembagaan Sarawak yang menyatakan bahawa mana-mana orang yang dengan sukarela memperoleh kewarganegaraan asing atau menikmati hak-hak kerakyatan asing akan hilang kelayakan sebagai seorang ADUN.

“Oleh itu, di bawah Perkara 17 (1) (g) Perlembagaan Negeri, dia bukan seorang yang layak dan sesuai untuk menjadi ahli Dewan yang mulia ini,” kata Wong.

Penyingkiran wakil DAP itu bakal menyaksikan Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi kerusi Pujut. – Sarawakiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!