Rusuhan Anti-China Di Vietnam: Tiada Laporan Rakyat M’sia Cedera Atau Terjejas

KUALA LUMPUR: Kementerian Luar setakat ini belum menerima sebarang laporan mengenai rakyat Malaysia yang cedera atau terjejas berikutan rusuhan di kilang milik asing di selatan Vietnam.

Kenyataan Wisma Putra pada Khamis menyebut situasi di Vietnam adalah terkawal dan Konsul Jeneral Malaysia di Bandaraya Ho Chi Minh sedang memantau rapi keadaan itu.

“Semua rakyat Malaysia di Vietnam dinasihat agar berwaspada dan menjauhi kawasan yang terjejas,” katanya sambil menambah syarikat milik Malaysia tidak terkecuali daripada mengalami kerosakan dan kerugian dalam insiden itu.

Menurut kenyataan itu, Malaysia menghargai usaha berterusan kerajaan Vietnam dalam mengekang rusuhan di selatan Vietnam yang mengakibatkan kerugian harta benda bernilai berbilion Dong dan ribuan pekerja kehilangan sumber pendapatan.

Kenyataan itu juga menyebut Malaysia menggesa mereka yang terlibat mengelak daripada terus memburukkan lagi keadaan serta melahirkan kebimbangan terhadap rusuhan yang berlaku, terutama di Wilayah Binh Duong, yang menyaksikan perusuh mengganggu pekerja kilang, memecah masuk, menggeledah serta memusnahkan premis kilang sekali gus menyebabkan operasi kilang terganggu.

Media melaporkan bahawa ribuan penduduk tempatan melancarkan rusuhan anti-China pada Rabu dan membakar beberapa kilang milik usahawan negara itu di bahagian selatan dan tengah Vietnam sebagai membantah tindakan China membina pelantar minyak di kawasan pengeluaran bahan mentah berkenaan di perairan Laut

China Selatan yang menjadi rebutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.