GST Tidak Jejas Harga Rumah PR1MA

SUNGAI PETANI – Pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (CBP) tidak akan menjejaskan harga rumah di bawah projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), kata Pengerusi Perbadanan PR1MA Malaysia, Tan Sri Dr Jamaludin Jarjis.

 

Jamaludin berkata, sebaliknya, pihaknya akan memastikan harga rumah yang dijual sekurang-kurangnya 20 peratus lebih rendah daripada pasaran setempat.

 

“Rumah PR1MA tidak ada impak dengan GST (CBP), sebaliknya kita mahu pastikan harga rumah PR1MA ini, sekurang-kurangnya 20 peratus lebih rendah daripada harga pasaran setempat. Kita tidak boleh ambil ukuran harga pasaran tempat lain, ia mesti berasaskan dengan harga setempat.

 

Kita tidak mahu jual rumah yang terlalu mahal atau terlalu murah, kalau terlalu mahal orang tidak mampu, sebab itu kita mahu tengok permohonan, berapa gaji mereka, kemudian kita akan tentukan satu paras,” katanya dalam sidang media selepas melawat tapak projek Bandar Utama, Sidam Kiri, di sini, Ahad.

 

Dalam pada itu, Jamaludin berkata bagi pemohon yang tidak mendapat pembiayaan daripada institusi kewangan, terdapat Skim Sewa Beli yang membolehkan mereka mendapatkan rumah PR1MA.

 

“Kita sedar, ramai orang sama ada di bandar atau luar bandar, yang kerja sendiri, tiada penyata gaji, pemandu teksi, penjaja kecil, mereka juga berhak mendapat rumah PR1MA.

 

Pemohon bagaimanapun perlu memohon pembiayaan menerusi bank terlebih dahulu, jika terbukti permohonan mereka ditolak oleh tiga bank, kita akan bawa mereka menerusi Skim Sewa Beli,” katanya.

 

Jamaludin berkata, sejumlah 2,744 unit rumah PR1MA akan dibina di kawasan Sungai Petani dengan harga permulaan RM118,000 dan sehingga kini pihaknya telah menerima 1,872 permohonan untuk fasa pertama yang melibatkan 970 unit rumah.

 

“Saya lihat perjalanan pelaksanaan projek ini amat baik dan saya yakin 970 unit rumah ini akan siap menjelang akhir tahun ini dan penyerahan kunci akan dibuat secara cabutan bagi pemohon yang layak, permohonan masih dibuka sama ada secara atas talian, Kerajaan Negeri atau pejabat jualan di tapak projek,” katanya. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.