Seorang Lagi Suspek Wanita Bunuh Lelaki Korea Utara Ditahan

 

KUALA LUMPUR – Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan seorang lagi wanita ditahan dipercayai mempunyai kaitan dengan kematian seorang lelaki Korea Utara bernama Kim Chol atau Kim Jong Nam.

 

Beliau berkata demikian ketika dihubungi Bernama pagi ini, namun ketika ditanya mengenai butiran lanjut berhubung penahanan itu seperti kewarganegaraan, beliau berkata satu kenyataan rasmi akan dikeluarkan hari ini, petik Bernama.

 

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata pihaknya akan melakukan beberapa siri tangkapan susulan penahanan suspek pertama, semalam.

 

“Saya boleh katakan polis mempunyai maklumat yang mengaitkan suspek pertama yang kita tahan semalam dengan kematian lelaki terbabit.

 

“Polis sedang giat mengesan beberapa lagi individu yang boleh dikaitkan dengan kes ini,” katanya.

 

Semalam, polis menahan seorang wanita warga Vietnam, Doan Thi Huong, 29, ketika keseorangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada pada pukul 8.20 pagi.

 

Isnin lalu, Kim Jong Nam yang dipercayai abang kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un dilaporkan berada di klia2 pada pukul 8 pagi untuk menaiki penerbangan ke Macau pada 9 pagi.

 

 

Beliau dilaporkan meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital dari klia2 setelah mengadu kurang sihat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.