Jais Kesal Kemudahan Masjid Dieksploitasi

SHAH ALAM – Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tampil menjelaskan hasil siasatan keterlibatan beberapa van jenazah milik kariah dalam demonstrasi di hadapan Bangunan SUK di sini, semalam.

 

Demonstrasi itu diketuai oleh Pengerusi Gabungan NGO-NGO Malaysia, Datuk Seri Jamal Md Yunos.

 

Pengarah Jais, Datuk Haris Kasim berkata, siasatan awal dapati terdapat unsur memanipulasi dan mengambil kesempatan ke atas pengurusan van jenazah dalam demonstrasi berkenaan.

 
“Jais dimaklumkan terdapat beberapa individu yang mendakwa dari gabungan NGO Selangor telah menghubungi masjid untuk menyewa van jenazah bagi tujuan lain.

 

“Antaranya untuk sesi penggambaran, kempen anti judi, pameran dan sebagainya,” katanya menerusi kenyataan.

 

Haris berkata, berdasarkan kepada semakan van jenazah yang terlibat, pemilik van ini terbahagi kepada empat kategori.

 

“Pertama dimiliki dan diselia oleh pegawai dan jawatankuasa masjid kariah. Kedua, diselia secara swasta atau persendirian.

 

“Van itu juga dimiliki agensi Persekutuan yang disumbangkan kepada Jawatankuasa Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKP) dan terakhir dimiliki Badan Khairat Kematian yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan dan tidak dikawal oleh masjid kariah,” katanya.

 

Justeru itu, Jais kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab yang mengeksploitasi kemudahan masjid bagi tujuan demonstrasi.

 

Katanya lagi, tindakan beberapa individu ini telah mencemarkan kemuliaan institusi masjid.

 

“Jais memohon kepada semua Ahli Jawatankuasa Masjid agar lebih berhati-hati pada masa depan dan menyemak terlebih dahulu program yang bakal dilaksanakan oleh mana-mana pihak melibatkan institusi masjid agar tidak disalahgunakan lagi,” katanya.-Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.