Penduduk Hawai Panik Dapat Berita Ancaman Serangan Peluru Berpandu

HAWAII – Pada Sabtu lalu, penduduk di Hawai di Amerika Syarikat kelihatan panik. Keadaan ini berlaku selepas mendapat amaran ancaman peluru berpandu ke Hawai. Kerajaan Hawaii mengakui ia tidak mempunyai perlindungan “munasabah” untuk menghalang amaran peluru berpandu palsu ini.

Ajit Pai, ketua pengatur media Amerika, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) kemudiannya mengecam laporan itu dan ia merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima.

Malah, Pai menambah, kelewatan mengeluarkan pembetulan terhadap penggera palsu selama 38 minit itu membuat keadaan menjadi lebih teruk. Beliau meminta pegawai di semua peringkat di seluruh AS untuk bekerjasama bagi membetulkan kelemahan.

Penduduk dan pelancong Hawai sangat terkejut kerana menerima amaran palsu pada telefon bimbit yang mengatakan ada ancaman peluru berpandu balistik yang akan menyerang Hawai pada pagi Sabtu.

Bagaimanapun, sejurus selepas penggera palsu tersebar, kerajaan Hawai meminta maaf. Gabenor, Hawai David Ige berkata bahawa seorang anggota kakitangan menekan butang yang salah, yang kemudiannya menghantar amaran yang juga disiarkan di stesen TV dan radio.

Sistem amaran disediakan kerana terdapat jarak dekat antara peluru berpandu Hawai dan Korea Utara.

Dalam satu kenyataan, Pai berkata amaran tersebut telah menyebabkan gelombang panik di seluruh negara. Keadaan ini diburukkn oleh kelewatan 38 minit sebelum amaran pembetulan dikeluarkan.

“Penggera palsu menjejaskan keyakinan orang ramai terhadap sistem amaran dan dengan itu mengurangkan keberkesanannya semasa kecemasan sebenar,” kata Pai.

Penyiasatan FCC, katanya, telah menentukan kerajaan Hawai tidak mempunyai kawalan atau kawalan proses yang betul untuk mengelakkan penyampaian amaran yang salah.

“Pada masa akan datang, kami akan menumpukan kepada langkah-langkah apa yang perlu diambil untuk mengelakkan kejadian serupa,” katanya.

Mengapa amaran palsu tersebut dihantar? Penggera palsu tersebut merupakan kesalahan seorang pekerja di Hawai’s Emergency Management Agency selama prosedur yang berlaku dalam serah terima.

Mesej dilaporkan dihantar walaupun terdapat permintaan skrin.

Pengguna telefon bimbit menerima mesej tersebut pada pukul 08:07 (18:07 GMT): “Ancaman peluru berpandu balistik masuk ke Hawai. Segera mencari tempat berlindung. Ini bukan latihan.”

Setengah jam kemudian, baru dihantar pembetulan yang berbunyi: “Tidak ada ancaman peluru berpandu atau bahaya bagi Hawai.”

Adakah terdapat sebarang tindakan untuk mengelakkan perkara ini berlaku lagi?

Salah satu masalahnya adalah sistem amaran tidak membolehkan adanya pembetulan untuk dihantar dengan segera ke telefon bimbit.

Berdasarkan laporan New York Times, pihak berkuasa memberitahu “template pembatalan” akan dibuat untuk mengatasi masalah tersebut.

Di samping itu, dari sekarang, untuk menghantar mesej amaran, dua tandatangan diperlukan untuk kelulusan.

“Saya minta maaf atas kejadian dan kekeliruan yang ditimbulkannya. Saya juga sangat kecewa dengan perkara ini,” kata Gabenor Ige.

Vern Miyagi, pentadbir Hawai Emergency Management Agency, juga meminta maaf atas kesalahan yang tidak disengajakan tersebut.

Program peluru berpandu dan nuklear Korea Utara dilihat sebagai ancaman kepada Amerika Syarikat. Hawai adalah salah satu negeri Amerika Syarikat yang paling hampir dengan negara ini.

Pada September lalu, Pyongyang melakukan percubaan keenam nuklearnya.

Bulan lalu, Star-Advertiser melaporkan bahawa sebuah peluru berpandu yang dilancarkan dari Korea Utara boleh menyerang Hawaii dalam masa 20 minit selepas dilancarkan.

Disebabkan itu, Hawai telah mempersiapkan kembali siren amaran era Perang Dingin. Semasa ujian bulan lepas, dilaporkan 93% daripada mereka bekerja dengan baik, walaupun ada yang hampir tidak boleh didengar dan 12 yang lain tersilap menyalakan siren ambulans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.