Logik Pakatan Harapan – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Outlook, 15 Januari 2018

Seminggu yang lalu, bekas Timbalan Presiden PKR Abdul Rahman Othman (ARO), berkata jika anda bukan ahli salah satu daripada empat parti Pakatan Harapan – DAP, PKR, PPBM dan PAN – maka anda tidak mempunyai locus standi untuk bercakap mengenai pencalonan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.

Sepanjang minggu lepas, banyak penulis dan penganalisis politik, tempatan dan juga asing, telah mengulas atau menulis komen, pendapat dan laporan khas mengenai Pakatan Harapan, terutamanya mengenai Perdana Menteri sementara mereka Mahathir dan Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Dan tidak satu pun daripada penulis dan penganalisis politik ini adalah anggota DAP, PKR, PPBM atau PAN.

Selama bertahun-tahun orang seperti Joceline Tan dan Wong Chun Wai dari The Star telah menulis pendapat dan analisis politik mengenai setiap parti politik di Malaysia, malah tentang parti yang kini telah tidak wujud lagi atau tidak aktif. Joceline dan Chun Wai bukan ahli mana-mana parti politik ini – melainkan mereka ahli MCA – jadi adakah ini juga bermaksud mereka mesti berhenti menulis?

Untuk mendapatkan hak atau mendapatkan locus standi untuk menulis tentang politik, ahli politik atau parti politik dengan mula-mula menyertai parti politik itu adalah tidak masuk akal. Adakah ini bermakna anda tidak boleh menulis atau berbincang tentang Theresa May atau Donald Trump melainkan anda menjadi ahli parti mereka?

Hujah yang dikemukakan mereka ini adalah sama ada Pakatan Harapan memilih Mahathir, Wan Azizah, Anwar Ibrahim, Azmin Ali, Mukhriz Mahathir, Mat Sabu, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, atau sesiapa pun, sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, itu adalah perkara dalaman parti dan jika anda bukan ahli mana-mana parti dalam Pakatan Harapan maka itu bukan urusan anda.

Jika Perdana Menteri sementara dan Timbalan Perdana Menteri yang dicalonkan adalah untuk Pakatan Harapan sahaja dan tidak akan menjadi Perdana Menteri sementara Malaysia dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, dan oleh itu adalah perkara dalaman parti dan bukan urusan bukan ahli, itu bermakna sama ada Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi masing-masing sepatutnya kekal sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri juga merupakan perkara dalaman Umno dan Barisan Nasional dan bukan urusan untuk bukan ahli Umno dan Barisan Nasional.

Umno dan Barisan Nasional memutuskan bahawa Najib dan Zahid sepatutnya menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri mereka. Oleh itu jika anda bukan ahli Umno atau Barisan Nasional, anda tidak mempunyai locus standi untuk memberi komen mengenai perkara ini dan anda tidak boleh meminta mereka untuk meletakkan jawatan. Sama dengan jika anda bukan anggota PPBM atau Pakatan Harapan anda tidak mempunyai locus standi untuk memberi komen mengenai Mahathir dan Wan Azizah, jika anda bukan ahli Umno atau Barisan Nasional, anda juga tidak mempunyai locus standi untuk memberi komen mengenai Najib dan Zahid .

Mahathir banyak bercakap tentang ‘menyelamatkan Malaysia’ dengan menggulingkan Najib, Zahid, Umno dan Barisan Nasional. Jadi kenapa Najib tidak juga bercakap tentang menyelamatkan Malaysia dengan menghalang Mahathir, Wan Azizah, DAP dan Pakatan Harapan dari mengambil alih negara ini? Mahathir memanggil Najib seorang kleptokrat. Apakah bukti yang Mahathir berikan selama tiga tahun ini untuk menyokong tuduhan itu? Sebaliknya, begitu banyak buku telah ditulis mengenai bagaimana RM100 bilion wang pembayar cukai dibazirkan dalam 22 tahun Mahathir menjadi Perdana Menteri manakala anggaran RM100 bilion lebih telah disalurkan keluar melalui Umno dan Mahathir setakat ini tidak pernah menyaman penulis dan penerbit ini, yang sebahagiannya berada di Malaysia.

Terdapat orang yang mengatakan jika anda tidak tinggal di Malaysia, anda tidak mempunyai locus standi untuk bercakap tentang Malaysia. Adakah ini terpakai ke atas blogger dan penulis seperti Clare Rewcastle Brown, Hussein Abdul Hamid, Ganesh Sahathevan, KTemoc Konsiders, dan banyak lagi Mat Salleh yang tidak tinggal di Malaysia? Ramai orang tidak tinggal di Malaysia dan ada yang bukan warganegara Malaysia pun tetapi mereka semua menulis mengenai politik Malaysia dan Malaysia?

Nampak ‘jangan menulis atau bercakap tentang Malaysia jika anda tidak tinggal di Malaysia’ ini hanya disasarkan kepada mereka yang mengkritik pembangkang dan bukan mereka yang menyokong pembangkang. Sekiranya anda menyokong pembangkang maka teruslah menulis tentang Malaysia walaupun anda tidak tinggal di Malaysia.

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.