Lim Guan Eng dan Penglibatan Syarikat Fesyen Dalam Projek Terowong

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 15 Januari 2018

Hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mendakwa bahawa syarikat fesyen tempatan Voir Holdings Bhd hanyalah pelabur dalam projek terowong dasar laut itu, dan bukannya kontrakor utama.

Beliau berkata syarikat yang melabur dalam projek tidak semestinya syarikat itu akan terlibat dalam membina projek itu.

“Kontrak yang kami tandatangani untuk membina tiga lebuh raya itu adalah dengan CRCC jadi jangan cuba kelirukan isu ini,” katanya.

Terdapat dua isu utama dengan apa yang Guan Eng katakan.

Pertama. Voir hanya pelabur – bukan kontraktor.

Bagaimanapun, ini bertentangan dengan apa yang dikatakan oleh seorang Ahli Majlis Pulau Pinang yang mengatakan semalam bahawa syarikat fesyen yang memasuki perniagaan pembinaan bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana ia adalah sebahagian daripada kepelbagaian perniagaan. https://tinyurl.com/ybrjqo9j

Ia juga bercanggah dengan syarikat fesyen itu sendiri yang mengatakan ia sedang bergerak ke dalam sektor pembinaan dan telah memenangi sub kontrak untuk membina rumah kedai. https://tinyurl.com/y7jt5zdc

Isu kedua ialah CRCC adalah kontraktor untuk 3 jalan raya itu.

Walau bagaimanapun, syarikat yang pada mulanya diminta untuk membina salah satu jalan raya itu ialah Mudajaya Berhad.

Walau bagaimanapun, Mudajaya dengan cepat menamatkan perjanjian ini dan mengatakan bahawa mereka menarik diri kerana terdapat banyak isu termasuk ketidakupayaan untuk mendapatkan tarikh sebenar untuk pemilikan tapak, ketidakpastian dalam menandatangani kontrak pembinaan, dan maklumat yang tidak mencukupi yang disediakan untuk projek itu yang menyebabkan kelewatan masa berdasarkan dalam garis masa surat penganugerahan.
https://tinyurl.com/yahy9bl2


(bahagian berikut adalah dari kenyataan Timbalan Presiden MCA Wee Ka Siong)

Walau bagaimanapun, Guan Eng benar-benar tersasar dari perkara utama – Kerajaan Pulau Pinang telah memberi jaminan dan berjanji kepada rakyat Pulau Pinang pada Mac 2013 apabila projek itu dianugerahkan bahawa syarikat Special Purpose Vehicle (SPV) itu mempunyai sokongan kewangan yang kukuh sebanyak RM4.6 bilion dan mempunyai pengalaman mendalam dalam pembinaan.
(https://www.facebook.com/buletinmutiara/posts/608368049180649)

Lima tahun kemudian, laporan bernilai RM305 juta tidak siap dan permulaan pembinaan untuk mana-mana komponen projek itu ditangguhkan sekurang-kurangnya 4 tahun.

Pada masa yang sama, syarikat SPV itu telah mengaut keuntungan daripada projek RM800 juta serta projek pembangunan hartanah RM15 bilion di atas tanah negeri Pulau Pinang yang merupakan sebahagian daripada pembayaran yang dibayar atau akan dibayar oleh Kerajaan Pulau Pinang untuk projek terowong itu.

Sekarang, kedua-dua syarikat pembinaan gergasi itu disenaraikan sebagai pemegang saham dengan syarikat fesyen itu mengambil tempatnya bersama dengan 39% saham SPV yang dipegang oleh penama yang tidak dinamakan.

Adakah pemegang saham baru ini mempunyai kekuatan kewangan dan keupayaan teknikal yang sama dengan dua syarikat gergasi China yang dijanjikan pada mulanya?

Tidakkah perubahan penting seperti itu bermakna bahawa penganugerahan awal pada tahun 2013 akan menjadi batal dan tidak sah?

Adakah Kerajaan Pulau Pinang berbohong kepada rakyat sementara pemaju swasta mendapat manfaat berbilion-bilion Ringgit menggunakan tanah negeri Pulau Pinang dengan mengorbankan rakyat Pulau Pinang?

https://tinyurl.com/y7jt5zdc

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.