Isu Hutang RM 1 Trilion Yang Disebut Mahathir, Lim Guan Eng Mengelirukan – Perwakilan Amanah

IPOH – Seorang perwakilan Amanah Perak hari ini mempersoalkan kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng tentang kedudukan hutang negara, bertanyakan mengapa hutang RM1 trilion tidak dinyatakan dalam Laporan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11.

Wakil Amanah Pasir Salak, Muhaimin Sulam menyorot perhatian Konvensyen Nasional Amanah hari ini kepada jumlah hutang yang disebutkan dalam laporan rasmi kerajaan itu, iaitu RM686 bilion.

“Kita pun tak tahu mana satu,” katanya ketika membentangkan usul ekonomi. “Ada penambahan yang menyatakan RM199 bilion jaminan kerajaan dimasukkan, dan ditambah dengan dengan RM244 bilion pajakan kerajaan, jadi hutang keseluruhan RM1 trilion.”

Muhaimin mengingatkan perwakilan tentang “silap mata” ahli politik yang “boleh mencipta angka” sehingga rakyat terpengaruh.

“Saya percaya angka sebenar adalah pada orang yang memegang kebenaran bahawa ekonomi yang hari ini kita hadapi adalah ekonomi yang sangat meyakinkan,” katanya.

Beberapa hari selepas terbentuknya kerajaan baharu pada Mei, Putrajaya mengumumkan nilai hutang negara sudah mencecah RM1 trilion dan ia memerlukan langkah-langkah pemulihan dan penyelesaian yang menyeluruh.

Berlatarkan kedudukan hutang itu, Belanjawan 2019 yang dibentangkan pada November memperuntukkan RM314.5 bilion dengan RM259.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM54.7 bilion bagi perbelanjaan pembangunan. Peruntukan tersebut tidak termasuk simpanan luar jangka RM2 bilion.

Menyentuh soal Belanjawan 2019, Muhaimin berkata “inisiatif ekonomi rakyat” itu gagal merangsang keyakinan pelabur, dan memgberi kesan negatif kepada rakyat.

“Saham bursa selepas belanjawan dibentangkan juga tidak menampakkan keyakinan pelabur kepada polisi pendekatan kerajaan Pakatan Harapan,” katanya. – FMT

Berita Berkaitan;-

Hutang RM 1 Trillion: Guan Eng Putar Belit Untuk Tipu Rakyat, Tapi Kantoi Di Parlimen

Kerajaan PH Manipulasi Isu Hutang Sebagai Alasan Tidak Laksana Janji Manifesto

Negara Hilang Hasil RM50 Bilion Selepas Hapuskan GST, Itu Isu Sebenarnya

Dokumen Kerajaan PH Akui Hutang Negara RM688 Bilion, Bukannya 1 Trilion

Hansard Parlimen Dedah Lim Guan Eng Gagal Jelaskan Isu Hutang

Laporan Bank Dunia Sangkal Dakwaan Hutang Negara Tinggi

 

One thought on “Isu Hutang RM 1 Trilion Yang Disebut Mahathir, Lim Guan Eng Mengelirukan – Perwakilan Amanah

  • December 16, 2018 at 4:55 pm
    Permalink

    Yg nyata ada hutang?? PH tentu maklum jumlah hutang2 dulu??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.