Terima Kecaman Yahudi, Muzium Buang ‘Hitler’

JAKARTA – Akibat teruk dikecam badan hak asasi Yahudi berpusat di Los Angeles, Amerika Syarikat (AS), Simon Wiesenthal Center, sebuah muzium arca di sini akur ‘buang’ patung lilin Adolf Hitler.

Menurut AFP, muzium De Mata di Yogyakarta, Jawa Tengah itu turut dikutuk beberapa organisasi pro-Israel antarabangsa hingga tular dan mencetuskan kemarahan kaum Yahudi di seluruh dunia kerana dianggap konon sebagai tidak sensitif, lapor MD.

Padahal patung imej pemimpin terkenal fahaman Nazi Jerman era Perang Dunia Kedua itu sudah diletakkan di muzium tersebut bersama-sama dengan 80 patung lain yang memaparkan tokoh ternama global sejak 2014 lagi.

Ia malah menjadi bahan pameran kedua paling banyak menarik perhatian pengunjung termasuk pelancong asing berswafoto selepas bekas presiden AS, Barack Obama atas faktor sejarah kerana pernah membesar di Indonesia.

Patung itu berlatarbelakangkan perkarangan kem tahanan Auschwitz di Poland yang terkenal dengan slogan Arbeit Macht Frei di pintu masuk utamanya yang dibina khusus untuk mengurung dan membunuh 1.1 juta orang Yahudi.

Pengurus operasi muzium tersebut, Jamie Misbah berkata kepada agensi berita AFP bahawa patung lilin itu sudah dikeluarkan baru-baru ini selepas pihaknya dimaklumkan mengenai kritikan dari Simon Wiesenthal Center.

“Kami tidak ingin mengundang kemarahan sesiapa pun. Tujuan kami mempamerkan Hitler adalah untuk mendidik pengunjung agar belajar daripada sejarah zaman dahulu, bukan mengagungkan kejahatan beliau,” jelasnya.

Patung Hitler itu adalah daya tarikan popular bagi pengunjung mengambil swafoto untuk dikongsi di media sosial. Ada antara mereka termasuk kanak-kanak merakam gambar dengan gaya cara menabik tangan ala askar Nazi.

Jamie berkata adalah perkara ‘biasa’ bagi pengunjung merakam foto di hadapan bahan pameran tetapi beliau berkata bahawa pihaknya menghormati maklum balas masyarakat dunia yang tidak senang dengan patung Hitler.

Ini bukan kali pertama simbol ideologi Nazi menjadi ikutan di Indonesia. Ada sebuah kafe di Bandung, dengan pelayannya menggunakan pakaian seragam SS dan mencetuskan kemarahan sebelum ditutup awal tahun ini.

Pakar sejarah mendakwa kurangnya pendidikan sebagai punca tahap kesedaran yang rendah mengenai Holocaust di Indonesia, yang merupakan negara dengan penduduk Muslim terbesar di dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.