KDNK Malaysia Dijangka Tumbuh 5% Pada Tahun 2018

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 14 November 2017

(Bernama) – The Conference Board, sebuah persatuan penyelidikan perniagaan bebas yang berpusat di New York, mengunjurkan bahawa Malaysia akan mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 5% pada tahun 2018, kurang sedikit berbanding ramalan pertumbuhan 5.5% pada tahun ini.

Menurut Global Economic Outlook 2018 terkini yang dikeluarkan pada hari Isnin, Malaysia bukan satu-satunya negara Asean yang menghadapi penurunan sebegitu.

Pertumbuhan KDNK Thailand juga dijangka menurun kepada 3% pada 2018 daripada 3.8% pada tahun 2017.

Menurut laporan itu, kelembapan ekonomi Malaysia adalah disebabkan oleh kemerosotan harga minyak dan harga komoditi lain, yang dijangka tidak mungkin akan naik melebihi paras semasa tahun depan.

Walau bagaimanapun, momentum ekonomi global keseluruhan dijangka berterusan mencatat kadar pertumbuhan global sebanyak 3% pada 2018.

“Pertumbuhan global akhirnya telah mula mencatat pertumbuhan sejak krisis ekonomi dan kewangan global, dan pertumbuhan KDNK, yang kami ramalkan berkembang pada kadar 2.8% setahun yang lalu, mungkin mencatat kira-kira 3% untuk 2017 dan 2018,” kata ketua ahli ekonomi The Conference Board, Bart van Ark.

Walaupun pertumbuhan pasaran matang akan kekal kukuh dalam jangka pendek, potensi untuk pertumbuhan dipercepat adalah terhad, dan kelembapan pertumbuhan mungkin akan berlaku kemudian dalam dekad ini.

“Memandangkan beberapa pasaran baru muncul yang sedang matang, terutamanya China, mereka tidak mungkin kembali kepada trend pertumbuhan masa lalu.

“Berita baiknya ialah faktor pertumbuhan kualitatif, seperti peningkatan kemahiran tenaga kerja, pendigitan, dan pertumbuhan produktiviti yang lebih kukuh, boleh membantu mengekalkan pertumbuhan dan menyediakan keadaan yang lebih baik untuk perniagaan berkembang maju dalam dekad yang akan datang,” katanya.

The Conference Board berkata momentum pertumbuhan dalam ekonomi matang semakin meningkat pada 2017, dan dijangka berkembang sebanyak 2.1% pada 2018 berbanding 2.2% pada tahun 2017.

Ia berkata ekonomi Amerika Syarikat (AS) akan mendapat manfaat dengan membawa pertumbuhan pelaburan yang lebih kukuh ke tahun depan, sementara beberapa ekonomi Eropah mungkin melihat beberapa penurunan ekoran kitaran dan kembali kepada trend pertumbuhan jangka sederhana mereka pada pertengahan 2018.

Walau bagaimanapun, ia mengunjurkan bahawa pasaran baru muncul akan berkembang sebanyak 3.8% berbanding 3.7% pada tahun 2017, sambil menambah bahawa akan terdapat perbezaan yang ketara di seluruh dunia.

China mempunyai pertumbuhan yang agak kukuh pada 2017 berikutan kebangkitan semula eksport dan sokongan kerajaan ke atas ekonomi menjelang Kongres Parti pada bulan Oktober, tetapi akan berterusan mengalami sedikit penurunan sehingga ke tahun 2018.

“India, yang mengalami prestasi yang lebih teruk daripada yang dijangkakan disebabkan oleh kesukaran pelaksanaan dengan inisiatif dasar utama, seperti pemansuhan nota mata wang yang besar dan pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan di seluruh negara, akan menyaksikan pertumbuhan yang lebih baik pada tahun 2018, sebahagian besarnya didorong oleh penggunaan,” kata van Ark.

Tetapi The Conference Board juga memberi amaran tentang risiko semasa durasi kekuatan ekonomi global semasa, walaupun penstabilan harga tenaga dan komoditi, keyakinan perniagaan yang lebih baik, pemulihan kitaran di Eropah, dan rangsangan pertumbuhan berasaskan dasar di China.

Pemulihan yang lemah dalam pelaburan, sebagai contoh, mungkin membatasi kelajuan di mana teknologi dapat diterjemahkan ke dalam pertumbuhan produktiviti, sementara kelembapan dalam pertumbuhan penggunaan mungkin berlaku di beberapa negara, memandangkan pertumbuhan gaji sebenar kekal lembap, walaupun pasaran buruh semakin ketat.

Ia berkata risiko dasar dan geopolitik (Brexit, dasar AS, krisis pelarian, keganasan, bencana alam) boleh mengganggu trend pertumbuhan ekonomi.

Percepatan dalam perlindungan atau perang perdagangan antara AS dan China, dan peningkatan risiko dalam konflik politik atau tentera di beberapa negara di dunia, adalah risiko lain yang mengancam kestabilan dan trajektori pertumbuhan.

Walau bagaimanapun, menurut The Conference Board, beberapa perkara boleh membantu mengukuhkan kualiti pertumbuhan dan menjadikannya lebih mampan dalam dekad yang akan datang.

Kekurangan buruh, misalnya, boleh membantu mendorong pertumbuhan pelaburan yang lebih cepat, terutamanya dalam sektor yang mempunyai permintaan yang tinggi untuk bakat yang sukar didapati.

“Peningkatan modal ini merupakan sumber pertumbuhan produktiviti buruh, terutamanya untuk Eropah, AS dan ekonomi matang yang lain,” katanya.

The Conference Board berkata pertumbuhan China telah perlahan dan trend itu akan berterusan pada tahun 2018 dengan unjuran pertumbuhan sebanyak 3.9%, berkurangan daripada 4.2% pada tahun 2017.

Sementara itu, menurutnya pertumbuhan tahun 2018 Jepun akan berada pada 1% (1.5% pada tahun 2017).

India akan meneruskan trajektori pertumbuhannya dengan unjuran pertumbuhan sebanyak 6.5% pada tahun 2018, meningkat daripada 6.2% pada tahun 2017, manakala Vietnam akan mengalami pertumbuhan sebanyak 6% pada tahun 2018, meningkat dari 5% pada tahun 2017.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/malaysias-gdp-expected-to-grow-5-in-2018-report/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.