Beg Udara Buatan Takata Meletup Lagi, 2 Terbunuh

Tokyo – Menurut laporan Honda pada hari Khamis, letupan  beg udara yang membunuh seorang wanita di Malaysia, dipercayai berkaitan dengan kecacatan di bahagian kereta yang dibuat oleh firma Jepun Takata.

Empat kes sebelum ini berlaku di Amerika Syarikat, tetapi Honda kata seorang wanita meninggal dunia dalam kemalangan Julai selepas beg udara buatan Takata letup.

“Satu beg udara di salah satu kenderaan kami meletup secara luar biasa dan seorang wanita warga Malaysia telah dibunuh,” kata seorang jurucakap Honda yang berpangkalan di Tokyo.

Malapetaka timbul apabila Honda mengumumkan penarikan balik sebanyak 170.699 kenderaan di seluruh dunia disebabkan risiko bahawa letupan yang boleh menghantar shards logam dari inflator beg udara terus pada pemandu.

Takata menghadapi ujian terbesar dalam sejarah 80 tahunnya dengan tindakan undang-undang, siasatan jenayah mungkin, dan tuduhan “penipuan dan pengeliruan” disebabkan kecacatan tersebut.

Berjuta-juta kenderaan yang dikeluarkan oleh beberapa pembuat kereta terbesar di dunia, termasuk Honda, Toyota dan General Motors, dipanggil semula disebabkan masalah ini.

Honda telah dinamakan dalam tuntutan mahkamah AS sebagai defendan, yang mengatakan ia telah berpakat dengan Takata untuk menyembunyikan kecacatan selama bertahun-tahun.

The New York Times telah memetik bekas pekerja Takata sebagai berkata ujian rahsia telah diadakan satu dekad yang lalu untuk menyiasat kecacatan, tetapi eksekutif mengarahkan pemusnahan data yang terdedah kepada kelemahan reka bentuk.

Sekurang-kurangnya tiga daripada lima kematian dikaitkan dengan beg udara “adalah disebabkan oleh letupan abnormal beg udara, termasuk kes terbaru di Malaysia”, tetapi dua lagi kes masih belum disahkan, kata Honda.

“Kami tidak tahu lagi jika a kematian mereka disebabkan oleh letupan beg udara atau oleh faktor-faktor lain yang terlibat dalam kemalangan,” kata seorang jurucakap syarikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.