Baru Bian Jamin Pan Borneo Tiada Tol

KOTA KINABALU – Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak akan kekal sebagai lebuh raya tanpa tol, kata Menteri Kerja Raya Baru Bian.
Beliau berkata sebaik mengambil alih pentadbiran kerajaan Persekutuan, Pakatan Harapan (PH) tidak mempunyai sebarang niat untuk mengenakan kutipan tol bagi Lebuhraya Pan Borneo.

“Saya ingin memberi jaminan bahawa Lebuhraya Pan Borneo tidak akan dikenakan tol. Ini janji kami (kerajaan Persekutuan),” katanya dalam sidang media berhubung kemajuan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sabah di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini bahawa pembinaan lebuh raya tanpa tol tidak dapat diwujudkan.

Baru berkata kenyataan perdana menteri itu adalah merujuk kepada lebuh raya di Semenanjung, dan menurutnya, model pembangunan serta pembinaan Lebuhraya Pan Borneo adalah berbeza dengan lebuh raya di Semenanjung.

Mengulas lanjut, beliau berkata kerajaan Persekutuan komited untuk meneruskan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak sekali gus memastikan lebuh raya itu dapat disiapkan mengikut masa dijanjikan demi keselesaan rakyat di negeri berkenaan.

Di Sabah, Baru berkata, sebanyak 12 daripada 35 pakej dalam fasa pertama lebuh raya itu telah dimulakan dan baki pakej akan dibina secara berperingkat mengikut kedudukan kewangan negara.

Justeru, katanya kementeriannya akan berbincang dengan Kementerian Kewangan bagi menilai semula kos keseluruhan pembinaan lebuh raya berkenaan, namun, perbincangan itu tidak melibatkan perubahan jajaran Pan Borneo.

“Proses pengambilan tanah menjadi antara punca berlaku kelewatan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo di Sabah, dan kementerian akan bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi mengatasi masalah itu,” katanya.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.