Pegawai Polis Dituduh Minta Dan Terima Rasuah

Kuala Lumpur – Seorang pegawai polis berpangkat Asisten Supritendan (ASP) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah daripada orang awam pada 2011.

Bagi pertuduhan pertama, Ahmad Zaharuddin Zainal Abidin, 46, didakwa meminta suapan RM10,000 daripada Tan Ah Eng sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan ke atas Tan kerana menganjurkan judi haram.

Tertuduh yang ketika itu bertugas sebagai Pegawai Turus D7 (Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap) di Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perlis didakwa melakukan kesalahan itu di bilik nombor 237 Hotel Putra Palace pada Mac 2011.

Pertuduhan kedua, dia didakwa memperoleh wang tunai RM4,000 daripada Tan di bilik nombor 237 Hotel Putra Palace pada Mac 2011.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) dan Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, atau RM10,000 mengikut mana-mana lebih tinggi.

Bagi pertuduhan pilihan yang didakwa berlaku di tempat dan masa yang sama, Ahmad Zaharuddin dituduh menerima wang tunai RM4,000 dengan tiada balasan daripada Tan, yang diketahui mempunyai hubungan dengan kerjanya sebagai Ketua Cawangan D7.

Dia didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan, yang boleh dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau didenda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Hakim Mohd Rosli Osman menetapkan jaminan RM6,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 12 November tarikh sebutan kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM A Hafiizh Abu Bakar dan Mukhriz Mat Rus manakala tertuduh diwakili peguam Firuz Jaffril.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.