Bekas Tentera Udara Britain, Tukar Jantina Di Usia 81 Tahun

London – Bekas pemandu arah pesawat Tentera Udara Diraja Britain, menjadi individu paling tua di negara itu yang menjalani pembedahan tukar jantina pada usia 81 tahun, lapor Sunday People.

Pembedahan bagi menukar penampilan James kepada Ruth Rose itu bagaimanapun menimbulkan pelbagai kritikan kerana usia lanjutnya.

Bagaimanapun, wanita itu berkata: “Saya sentiasa tahu saya berada dalam tubuh yang salah.”

Ruth mengakui dia hanya ada satu kekesalan ketika melakukan pembedahan itu, iaitu mengimpikan untuk memiliki payu dara yang lebih besar.

Tetapi, dia gembira kerana penantian sejak berusia lapan tahun untuk menjadi seorang wanita itu akhirnya menjadi kenyataan baru-baru ini.

Dahulu dia dikenali sebagai James, seorang duda beranak tiga dan juga datuk kepada empat cucu.

Dia kemudiannya mula menjalani kehidupan sebagai Ruth empat tahun lalu, dan mula menerima terapi hormon wanita sebelum menjalani transfomasi dirinya menerusi pembedahan.

Pada Julai lalu, Ruth yang bertugas sebagai petugas kebajikan, menjalani pembedahan untuk membuang organ seks lelaki.

“Saya merasakan diri ini lebih sempurna sekarang,” katanya.

Ruth yang mendapat sokongan doktornya berkata, setiap saat kini akan dinikmati sebagai seorang wanita, seperti mana yang diimpikan selama ini.

Berasal dari Newhaven, East Sussex, Ruth yang aktif dalam kegiatan kebajikan, bercerai 11 tahun lalu.

“Ketika berkahwin, hidup saya di rumah sebagai seorang lelaki dan ketika keluar untuk bersama rakan, saya akan berpakaian seperti wanita,” katanya.

Prosedur dan rawatan yang dijalani Ruth mencecah RM9,000 dan dia adalah individu paling tua untuk melalui proses rumit itu.

“Pakar bedah memberitahu, dengan melakukan pembedahan seumpama itu, mereka sebenarnya dapat menyelamatkan ratusan nyawa daripada membunuh diri,” katanya.

Pembedahan bagi menukar penampilan James kepada Ruth Rose itu bagaimanapun menimbulkan pelbagai kritikan kerana usianya yang lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.