Tiada Kesan Bahan Kimia Ditemui Di Pusat Tahfiz – Bomba

“Tiada bahan kimia yang ditemui di lokasi kebakaran Pusat Tahfiz Darul Ittifaqiyah, Kampung Datuk Keramat seperti yang dilaporkan portal media tertentu. ”

Itu yang ditegaskan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Khirudin Drahman ketika diminta mengulas laporan portal yang mendakwa ada penemuan kesan bahan kimia di sekitar kawasan kejadian dan bomba membawanya ke makmal untuk tindakan lanjut.

Menurutnya, kes sensitif seperti itu tidak sepatutnya disensasikan sebaliknya laporan berita yang tepat perlu disampaikan kepada pembaca.

“Sentiasa cakap dan lapor perkara yang benar.

“Saya berpegang kepada kenyataan sebelum ini yang kejadian itu bukan disebabkan masalah litar pintas dan punca kejadian masih dalam siasatan selain menunggu laporan penuh dari Unit Forensik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM),” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Dalam sidang media lebih awal, Khirudin menyatakan hasil siasatan awal pihaknya mendapati kotak fius di tingkat bawah pusat tahfiz itu berada dalam keadaan baik.

“Tiada satu fius pada kotak fius berkenaan yang tertolak seperti lazimnya berlaku sekiranya timbul masalah litar pintas.

“Ini kerana sekiranya wujud masalah litar pintas suiz pada kotak fius akan terangkat atau terpelantik ke bawah,” katanya.

Beliau bagaimapun enggan mengulas lanjut sekiranya kejadian itu mempunyai unsur khianat atau ada unsur jenayah.

“Pada masa ini adalah terlalu awal untuk mengesahkan wujudnya unsur jenayah kerana pihak bomba turut memerlukan laporan siasatan dari pihak polis selain hasil siasatan Unit Forensik Bomba.

“Kita juga akan turut mengambil kenyataan daripada saksi iaitu pelajar dan kakitangan pusat tahfiz yang terselamat,” katanya. – HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.