Tiada Kenaikan Tarif Air Di P Pinang Tahun Ini

Tiada kenaikan tarif air di Pulau Pinang tahun ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), Datuk Jaseni Maidinsa.

Beliau berkata PBAPP tidak memohon untuk kenaikkan tarif air pada tahun ini.

“Semakan surcaj pemuliharaan air (WCS) bukan semakan tarif air, tetapi suatu penalti yang dikenakan terhadap pengguna domestik yang menggunakan terlalu banyak air di rumah. WCS menggalakkan penjimatan air domestik di Pulau Pinang dan ia merupakan suatu inisiatif hijau bagi mengurangkan pelepasan air buangan,” katanya dalam sidang akhbar di George Town hari ini.

Jaseni berkata PBAPP masih menunggu kelulusan untuk membuat semakan WCS melibatkan hanya 23 peratus pengguna domestik yang menggunakan lebih 35,000 liter air sebulan.

Katanya PBAPP menghantar permohonan semakan WCS 2017 pada 28 April dan kini menunggu kelulusan daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Sementara itu, Jaseni berkata catuan air juga tidak dilakukan di Pulau Pinang.

Katanya, dalam masa tiga tahun lepas, berikutan perubahan iklim, PBAPP mengepam air terawat pada tekanan lebih tinggi dari Loji Rawatan Air Sungai Dua bagi memastikan catuan air tidak perlu dilakukan pada musim kemarau dan untuk memenuhi peningkatan permintaan terhadap air.

“Walaupun pengurusan air tak berhasil (NRW) adalah penting, tetapi perkara yang menjadi keutamaan teratas PBAPP hari ini ialah catuan air tidak perlu dilakukan bagi menghadapi perubahan iklim.

“Sejajar dengan itu, PBAPP melaksanakan penyelesaian pengurusan NRW secara berterusan seperti memasang injap mengurangkan tekanan bagi pengurusan tekanan. Kami juga melaksanakan projek penggantian paip dan meter,” katanya.- Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.