Pakatan Mahathir, Anwar Bergelut Masalah Dalaman & Kepimpinan – Asean Today

Lelaki ‘grand’ Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, telah membuat kemunculan kembalinya dalam politik. Beliau telah berdamai dengan bekas timbalan dan protégé beliau, Anwar Ibrahim dengan menyertai pakatan pembangkang Pakatan Harapan (PH). Pakatan Pakatan Harapan terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN); Parti Tindakan Demokratik (DAP); Parti Amanah Negara (AMANAH); dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Kerjasama Anwar-Mohamad ini adalah sesuatu yang mengejutkan. Mereka pertama kali tidak sehaluan pada tahun 1998 apabila Mahathir memecat Anwar kerana perbezaan politik. Hari ini, mereka berkongsi matlamat yang sama iaitu untuk menggulingkan Perdana Menteri Najib Razak.

“Bagi saya menggulingkan Najib adalah jauh lebih penting daripada sebarang perasaan peribadi saya mengenai apa-apa pun,” kata Mahathir dalam satu temu bual.

Ada yang menggambarkan perdamaian bekas musuh ini sebagai peristiwa “bersejarah” untuk pembangkang Malaysia yang berpecah-belah. Walau bagaimanapun, untuk pembangkang yang dilanda masalah dalaman, kerjasama ini mungkin tidak cukup untuk menggulingkan Najib dalam Pilihan Raya 2018.

Pakatan Harapan mempunyai krisis kepimpinan yang teruk

Pada masa ini, pemimpin ‘de facto’ pakatan adalah Mahathir, Anwar dan isteri Anwar, Wan Azizah Wan Ismail. Anwar adalah “pemimpin de facto” mereka, manakala Wan Azizah adalah presiden pakatan. Mahathir pula adalah pengerusi pakatan itu. Tidak jelas siapa yang memberi kata putus. Mempunyai tiga pemimpin dan bukannya seorang menghantar mesej kepada pengundi bahawa krisis kepimpinan tidak dapat diselesaikan. Sebagai perbandingan, Perdana Menteri Najib jelas merupakan presiden Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Mengenai isu kepemimpinan, para penyandangnya adalah lebih baik daripada pembangkang.

“Apa gunanya menamakan tiga pemimpin apabila apa yang anda perlukan hanyalah satu? Ini menunjukkan masih ada krisis kepimpinan yang belum diselesaikan,” kata Ahmad Martadha, seorang profesor di Universiti Utara Malaysia.

Walaupun mempunyai tiga di bahagian atas nampaknya baik-baik sahaja buat masa ini, pertikaian merebut kuasa mungkin akan timbul kelak. Kedua-dua Anwar dan Mahathir mempunyai personaliti yang kuat. Menteri Umno Nazri Aziz membuat spekulasi bahawa Mahathir dan Anwar akhirnya akan “membunuh antara satu sama lain”.

Pembangkang masih belum menamakan calonnya untuk Perdana Menteri

Pakatan parti pembangkang juga bergelut untuk menentukan siapa yang harus menjadi Perdana Menteri sekiranya mereka memenangi pilihan raya akan datang.

Anwar kini sedang dipenjarakan kerana “dakwaan kesalahan meliwat yang dipalsukan”. Menurut garis panduan pilihan raya Malaysia, Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri yang seterusnya walaupun Pakatan Harapan memenangi pilihan raya akan datang. Satu-satunya cara untuk memintas garis panduan ini adalah jika Sultan memberikannya pengampunan diraja.

Umur Mahathir juga adalah satu kebimbangan. Pengundi mungkin bimbang beliau tidak boleh menghabiskan penggal itu. Ia juga masih tidak jelas sama ada beliau masih popular atau tidak. Ia adalah satu risiko untuk mencalonkan Mahathir sebagai pilihan mereka untuk Perdana Menteri.

Terdapat pilihan lain seperti bekas Menteri Besar Kedah dan anak Mahathir, Mukhriz Mahathir, anak sulung Anwar, Nurul Izzah, dan Lim Guan Eng dari DAP. Nurul Izzah adalah Ahli Parlimen untuk Lembah Panta, manakala Lim Guan Eng adalah Setiausaha Agung DAP. Wajah-wajah yang lebih baru ini mungkin juga adalah pilihan yang lebih boleh diterima oleh empat juta pengundi belia Malaysia yang tidak berdaftar.

“Dalam mana-mana pilihan raya, semuanya bergantung kepada siapa yang berdiri menentang penyandang itu. Buat masa ini nampaknya tidak ada pemimpin alternatif dengan sokongan yang luas,” kata Keith Loveard, penganalisis keselamatan dengan Concord Consulting yang berpangkalan di Jakarta.

Perbezaan dalam ideologi menghalang perpaduan antara parti

Di samping cabaran kepimpinan, masih belum jelas bagaimana pakatan itu akan membahagikan kerusi mereka. Sesetengah parti juga mempunyai idea yang bercanggah. Penasihat PPBM Mahathir menyokong ketuanan Melayu, sementara KEADILAN Anwar berjanji untuk meneliti program tindakan afirmatif yang memberi manfaat kepada orang Melayu.

“Sekiranya kami menang, saya tidak tahu apa yang akan berlaku,” kata seorang tokoh kanan yang tidak mahu namanya dipetik. “Kami datang dari kumpulan yang berbeza, dan kami mempunyai idea yang berbeza tentang apa yang sebuah negara selepas Barisan akan kelihatan seperti. Saya berharap masa akan membantu kami,” kata tokoh kanan itu.

Najib masih akan mendapat kelebihan dalam pilihan raya akan datang

Najib berada dalam kedudukan yang baik untuk menang pada 2018. Sokongan beliau yang berterusan untuk kedudukan istimewa orang Melayu hampir menjamin undi Melayu konservatif. Skandal seperti skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) juga hanya memberi sedikit kesan terhadap kerjayanya. Lagipun, Najib adalah seorang ahli silap mata politik yang selalu berjaya mengawal keadaan dan mengekalkan sokongan politik.

Kebanyakan rakyat Malaysia akan tetap mengundi untuk Najib kerana mereka tidak terjejas secara peribadi oleh rasuah yang didakwa dilakukannya. Pengundi teras UMNO, golongan miskin di pedalaman, mungkin lebih prihatin mengenai isu sara hidup daripada korupsi dan strategi ekonomi.

Oh Si Eun, setiausaha politik Najib dari tahun 2009 hingga 2011 berkata, “mungkin mereka lebih tertarik dengan tarikan berbentuk material, kerana mereka miskin.”

Ia akan memerlukan lebih daripada satu pakatan untuk menggulingkan Najib. PH perlu menentukan visi mereka untuk Malaysia dan melantik seorang pemimpin, yang jika gagal, Najib akan memenangi Pilihan Raya 2018.

Tulisan asal oleh:
Tan Zhi Xin, Diedit oleh Isabel Yeo, ASEAN Today, 13 September 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/the-alliance-between-mahathir-and-anwar-to-bring-down-najib/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!