Alat EpiPen Ditarik Balik Di Singapura

Alat perubatan EpiPen, yang digunakan bagi merawat tindak balas alahan yang teruk sewaktu kecemasan, sudah ditarik balik di Singapura.

Tindakan tersebut dibuat kerana beberapa aduan di Amerika Syarikat bahawa pengeluar alat tersebut, Meridian Medical Technologies, gagal untuk membuat siasatan teliti tentang masalah-masalah di kemudahannya di Missouri, yang menyebabkan kepada kerosakan pada EpiPen, lapor Mediacorp.

Menurut surat amaran awal bulan ini daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat, terdapat lebih daripada 100 aduan yang diterima yang menyatakan bahawa alat tersebut rosak ketika digunakan pada waktu kecemasan yang mengancam nyawa, termasuk situasi-situasi di mana pesakit meninggal dunia.

Syarikat itu, anak syarikat gergasi farmaseutikal Pfizer, pada bulan Mac sudah menarik balik puluhan ribu EpiPen di seluruh dunia, selepas dua laporan bahawa alat bagi alahan tersebut gagal untuk berfungsi.

Antara keluaran-keluaran yang ditarik balik ialah 0.3mg/dos EpiPen dan EpiPen Jr 0.15mg/dos, satu keluaran sudah diedarkan di Singapura, kata seorang jurucakap dari HSA.

“Pengeluar sudah mengambil langkah-langkah untuk membetulkan punca utama, termasuk meningkatkan reka bentuk alat penyuntik auto EpiPen, untuk mengelakkan kejadian tersebut daripada berlaku pada masa depan,” kata jurucakap itu.

“HSA akan terus mengawasi keadaan dan keberkesanan tindakan yang diambil.” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.