Sekumpulan NGO “Kempen Kembalikan Selangor” Depan SUK Desak Khalid Berundur

Shah Alam –  Kumpulan kecil yang terdiri daripada ahli beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO), mengadakan demonstrasi di bangunan SUK di sini pada Jumaat menggesa Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berundur.

Kumpulan itu, yang menggelarkan bantahan itu sebagai “Kempen Kembalikan Selangor” melakukan bantahan di luar pintu pagar utama bangunan itu dengan berkata memandangkan Khalid bukan lagi ahli PKR, beliau perlu meletak jawatan dan membuka jalan bagi Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengambil alih kedudukan menteri besar.

Seorang wakil kumpulan itu, Ng Yap Hwa, berkata Dr Wan Azizah telah mendapat sokongan daripada 30 wakil rakyat pada Khamis, jadi jelas sekali Khalid tidak mempunyai sokongan untuk kekal sebagai menteri besar.

Dia juga mendakwa pemecatan lima anggota exco dibuat tanpa mengikut nilai-nilai demokrasi.

“Beliau (Khalid) memecat ahli exco tanpa meminta persetujuan PKR dan DAP. 

“Ini adalah bertentangan dengan demokrasi kerana rakyat Selangor mengundi untuk parti dan bukan dirinya seorang,” katanya semasa mengadakan protes.

Kumpulan itu telah dihalang daripada memasuki bangunan oleh pengawal.

Ahli-ahli kumpulan itu kemudian mengikat reben hitam di pintu utama untuk menunjukkan bahawa demokrasi yang dinyatakan telah mati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.