Polis Pahang Serbu Sarang Dadah Di Kawasan Felda

Polis merampas dua laras senapang angin buatan sendiri bersama 209 bebola besi dalam Ops Sarang Khas Narkotik yang dijalankan selama dua hari di sekitar kawasan Felda di Pahang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang Supt Lam Thiam Huat berkata dalam operasi itu, polis turut merampas pelbagai jenis dadah seperti heroin, syabu dan daun ketum bernilai RM8,375.

“Hasil operasi bersepadu itu, kami menahan 305 orang termasuk 14 pengedar dalam operasi yang bermula 3.30 petang semalam sehingga petang tadi.

“Selain dua laras senjata api berkenaan kami turut merampas pelbagai jenis senjata lain termasuk sebilah padang samurai, sebilah pisau, satu buku lima dan sebilah gunting pokok yang telah diubah suai.

“Kesemua senjata itu dirampas daripada tiga lelaki berusia 36, 28 dan 23 tahun,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Lam berkata selain itu polis turut menemukan tiga motosikal curi dalam operasi yang dijalankan oleh pegawai dan anggota IPK Pahang serta Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (STING) Bukit Aman itu.

Turut sama dalam operasi berkenaan ialah pegawai Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Rela serta polis sukarela.

“Kami dapati kawasan ladang kelapa sawit yang jauh dari penempatan penduduk itu sering dijadikan ‘port penagihan dadah’ penagih tempatan.

“Ada penagih yang bertindak melarikan diri apabila menyedari port mereka diserbu polis, tetapi mereka berjaya ditangkap selepas berlaku pergelutan,” katanya.

Semua suspek berusia 19 hingga 56 tahun itu, katanya kini ditahan reman untuk membantu siasatan di bawah Seksyen 39A(1), Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 30 (3) Akta Racun.

Katanya, Ops Sarang akan diteruskan selepas mengenal pasti beberapa lagi lokasi sekitar daerah itu yang dijadikan sarang menagih dadah secara berkumpulan.

“Serbuan itu dilakukan mengikut maklumat orang ramai, kami harap masyarakat terus membantu polis dengan menyalurkan maklumat mengenai kegiatan penagihan dadah di kawasan masing-masing,” katanya.- Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.