Hentikan Salah Guna Gambar OKU Di Media Sosial

KUALA BERANG – Perbuatan menyalahgunakan imej orang kelainan upaya (OKU) dalam laman sosial oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk meraih simpati bagi mendapatkan derma daripada orang ramai, harus dihentikan segera.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari  berkata  perbuatan itu juga akan mengelirukan orang ramai yang berhasrat untuk  membantu  pihak yang benar-benar memerlukan bantuan. 

“Perkara ini haruslah dihentikan kerana kita tidak tahu sama ada urusan kutipan ini telah mendapat kebenaran atau tidak daripada pihak berwajib.

“Kita harap masyarakat luar sana menjadi lebih bertanggungjawab, prihatin dan tidak mengambil kesempatan terhadap OKU kerana dengan adanya isu begini mengurangkan keyakinan orang lain yang betul-betul ingin menderma dan ia bukanlah sesuatu yang baharu,” katanya.

Beliau ditemui pemberita pada Majlis Sambutan Hari Raya Parlimen Hulu Terengganu, di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian dan Perdagangan negeri merangkap Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Berang Datuk Tengku Putera Tengku Awang dan Penyelaras Dewan Undangan Negeri Manir Yusof Awang Hitam.

Dianggarkan lebih 10,000 tetamu dari luar dan sekitar Hulu Terengganu hadir memeriahkan majlis berkenaan.

Jailani yang juga Anggota Parlimen Hulu Terengganu berharap Jabatan Kebajikan  Masyarakat (JKM) menyiasat perkara berkenaan agar tindakan segera dapat diambil.

“Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan sedia membantu apabila diminta untuk membuat tindakan teknikal daripada JKM dan kementerian berwajib agar tiada sebarang cubaan eksploitasi terhadap golongan OKU berlaku dalam isu ini,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.