Perlu Ada SOP Jelas Untuk Pasukan Keselamatan ‘Tembak Apabila Nampak’

PUTRAJAYA: Perlu ada satu prosedur operasi standard (SOP) jelas sebelum pasukan keselamatan diberi kuasa untuk melepaskan’ tembakan apabila nampak’ atau ‘shoot on sight’.

 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata ia bagi memastikan anggota bertugas yang terlibat mempunyai kefahaman yang jelas tentang keadaan yang akan membolehkan mereka menggunakan kuasa itu.

Najib, bagaimanapun, bersetuju bahawa langkah-langkah yang lebih agresif perlu diambil untuk menangani masalah keselamatan di perairan Sabah.

“Pihak berkuasa harus tampil dengan SOP untuk diluluskan oleh kerajaan.

“SOP ini mesti jelas untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini yang melibatkan nyawa orang yang tidak bersalah,” katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

Tentera Laut Diraja Malaysia pada Isnin meminta pasukan keselamatan diberikan kuasa untuk menembak mana-mana sasaran yang mencurigakan yang dilihat menceroboh perairan Sabah.

Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata ini bagi menghentikan pengganas dari selatan Filipina daripada memasuki negara ini. 

Beliau menggesa kerajaan untuk mengeluarkan perintah tersebut berikutan satu lagi pencerobohan di resort di Pulau Mabul, Semporna, Sabah, di mana seorang anggota polis marin terbunuh dan seorang lagi diculik pada Sabtu. 

Kementerian Dalam Negeri kemudian memberikan lampu hijau untuk melakukan tembakan apabila berhadapan dengan penceroboh yang menceroboh ke dalam perairan Malaysia dan dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan negara. 

Ini tidak selari dengan kenyataan oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, pada awal hari yang sama yang menolak cadangan itu dengan berkata Malaysia bukan sebuah negara tentera.

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/07/15/sop-jelas-tembak-penceroboh-pm/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.