Rakyat Malaysia Di London Tawar Bantu Mangsa Kebakaran Grenfell Tower

KUALA LUMPUR – Sebuah keluarga Malaysia yang menetap di London telah menawarkan penginapan sementara untuk mangsa kebakaran Grenfell Tower, North Kensington, London.

Menggunakan nama Rowena Abdul Razak dalam akaun Facebooknya, beliau membuat tawaran itu beberapa jam selepas kejadian berkenaan.

“Berita yang dahsyat mengenai (Grenfell) Tower. Jika sesiapa yang terjejas, dan jika saya boleh menawarkan penginapan, mesej saya,” catat beliau.

Menurut laporan berita, blok pangsapuri 27 tingkat itu terbakar dipercayai bermula sejurus sebelum 1 pagi waktu tempatan dan lebih 250 anggota bomba bertungkus lumus menyelamatkan penghuni yang turut dibantu 100 anggota polis dan 100 anggota perubatan turut berada di tempat kejadian.

Polis mengesahkan terdapat ”sejumlah kematian” manakala London Ambulance Service berkata 50 orang dihantar ke lima hospital setakat 8 pagi.

Apabila dihubungi Bernama, wanita yang baik hati ini berkata beliau boleh menampung sehingga tiga orang di rumahnya berhampiran Marble Arch.

Ditanya bagaimana orang ramai boleh menghubungi beliau, Rowena berkata mereka boleh menghubunginya melalui akaun Facebooknya.

Rowena berkata beliau dan keluarganya dalam keadaan baik kerana kejadian kebakaran itu tidak berlaku berhampiran rumah keluarganya.

“Kira-kira 10-15 minit. Iya tidak jauh…tapi jika lalu lintas (sibuk) ia mungkin sedikit jauh,” katanya.

Tambah beliau, sebuah masjid tempatan ”Noor Mosque” juga turut menawarkan tempat tinggal dan umat Islam di kawasan masjid itu menawarkan bantuan kepada mereka yang terjejas.

Sebelum ini semasa insiden serangan di Jambatan London, Rowena berkata beliau turut menawarkan tempat tinggal dan mengumumkan tawaran itu di saluran media sosial yang sama.

“Bagi kejadian (kebakaran) ini, yang sedihnya, masih belum ada lagi yang menghubungi saya.

Bagaimanapun semasa serangan London sebelum ini, ada yang tinggal bersama kami,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.